Ellopták a romagyilkosságok emlékművét

Ellopták a romagyilkosságok áldozatainak emléket állító Guruló emlékmű fő részét, egy kerékpárt a budapesti Millenáris parkból, mondta a mű megvalósításában részt vevő Arc Kft. egyik ügyvezető igazgatója, Bakos Gábor. Tájékoztatása szerint a lopást a térfigyelő kamerák rögzítették. Az Arc Kft. bejelentette a bűncselekményt a rendőrségen.

„A rendőrség vizsgálja az eset összes körülményét” – mondta Sagyibó Melinda, a BRFK sajtóügyeletese.
hirdetés

„Mélységesen elítélem a vandál cselekedett, főleg annak fényében, hogy a kerékpár jelképe volt a rasszizmus elleni küzdelemnek” – nyilatkozta Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere.

Amennyiben a rendőrségi nyomozás nem vezet eredményre, az önkormányzat a polgármesteri keret terhére pótolja az emlékművet.

Budapest, 2011. július 19. Kiss Zsolt, a romák elleni támadássorozat egyik áldozatának hozzátartozója ül a Guruló emlékművön.Fotó: Földi Imre

A Guruló emlékművet július közepén avatták fel. Az emlékmű és kísérő kommunikációja arra hivatott rávilágítani, hogy a társadalom részét képező valamely csoport tagjai nem megbélyegezhetők, nem ruházhatók fel kollektív tulajdonságokkal. Az emlékművet kiállították a kapolcsi, a nyíregyházi Vidor és a budapesti Sziget fesztiválon is.