Újraindul, de a korábbinál szigorúbb feltételekkel a szocpol. A vissza nem térítendő egyszeri támogatás nyolcszázezer forinttól 2,5 millióig terjedhet – gyermekszámtól függően. Lesznek ismét kamattámogatott, forintalapú lakáshitelek is – feltéve, hogy az EU ezt jóváhagyja. A kamattámogatás szintén gyerekszámhoz kötött és legfeljebb az állampapírhozamok 70 százaléka lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismertette a kormány által szerdán elfogadott új otthonteremtési stratégiát. Két eszközzel indul az új otthonteremtési program, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az első a gyermekhez kötődő szociálpolitikai kedvezmény visszahozása. Figyelembe fogják venni a nevelt és vállalt gyermekek számát, illetve az otthonokat energetikai minősítésnek is alávetik majd.

Vissza nem térítendő támogatást kaphat, akinek nincs lakása új lakás építéséhez és új lakás vásárlásához. Legalább egy szülőnek legalább 6 hónapja munkával kell rendelkeznie, illetve nem lehet köztartozása annak, aki támogatást kér.

Két gyermek esetében (nevelt vagy csak vállalt) 800 ezer forinttól 1,3 millió forintig terjedő támogatás lesz. A három gyeremeket nevelők és vállalók 1,2 és 2 millió között lesz a szocpol a lakás nagyságától illetve energetikai besorolásától függően. Aki négy gyermeket nevel, az 1,6-2,5 millió között lehet a szocpol mértéke.