Elgondolkodtató, hogy Magyarországon

, 2011-ben még mindig számtalan családot látok, ahol nem lenne gond kifizetni havi egyszer-kétszer 5000 Ft-ot egy takarítónőnek – és ők mégis inkább pótolhatatlan szabadidejüket áldozzák be és/vagy rendetlenségben élnek.

 

Hogy ez bizalmi, intim feladat, majd te megcsinálod, te tudod a legjobban, meg egy csomó pénzedbe kerül? Hát… minden relatív, de ezeket valójában a saját kisemberséged és rossz beidegződéseid mondatják veled. Azt hiszem, ez részben a szocializmusban sulykolt: „mindenki egyenlő és senki nem cseléd” ideológia csökevénye. Pedig munkahelyteremtő lehetne. Azt is látom, hogy sokan a takarítás után már pont a főzésre nem szánnak időt, és a takarítónő árának többszörösét költik vacak kajára. Meg olyat is látok, hogy a nő takarításra fordítja azt az időt, amit a saját csinosítására fordíthatna, a férfi meg 5 év múlva keres magának egy csinosabbat.

Mennyire fontos számodra a kedvesed? Úgy érzed, te egy nagyon rendes férfi vagy? Most komolyan. Ha törődsz a pároddal, akkor tudod, hogy egy laposabb TV-nél és egy újabb verziójú okostelefonnál sokkal nagyobb öröm egy nőnek, ha felszabadul egy soha véget nem érő kötelezettség alól. Nekem amióta takarítónőm van, boldog ember vagyok. Már a Kedvesemnél is van bejárónő. Eltartott egy ideig, de rájött ő is, hogy sokkal többet ér elmenni pl. sportolni, kirándulni a stresszes hétköznapokból és hazajönni a jóillatú, tiszta, finom otthonba, mindezt alig pár ezer forintért…

Hogy drága? Nem drága. Számolgassunk ismét egy kicsit. Vegyünk egy átlagosan elfogadható nettó bért, mondjuk havi 300 ezer forintot. Mennyit fizetsz havonta a telefonodra – a készüléket, beszélgetéseket és az adatforgalmat beleszámítva? Mennyit fizetsz a kábeltévére, internetre? Mennyi a havi villany- és gázszámlád? Ugye, hogy szinte bármelyik tétel magasabb, mint 10 ezer forint?

Mi akkor a drága? A Te szabadidőd – na az valóban értékes, az megfizethetetlen, pótolhatatlan. Oda-visszaúttal együtt napi legalább 10 órát eltöltesz bent, ahol komoly, kőkemény szellemi munkát végzel, döntéseket hozol; egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy a háztartáson görcsölj. Legyen az otthonlét kikapcsolódás, a szabadidő valódi feltöltődés – azokkal, akik fontosak Számodra. Lásson belőled a párod egy cekkerekkel, feldúltan hazaérkező feleséget – lássanak a gyerekeid belőled minden este egy holtfáradt apát, aki ezek mellett még nekiáll és elmosogat, majd főz? Ugye nem ezt akarod?

Meggyőztelek? Akkor jó. Nem könnyű ám keresni, valamint be is kell tanítani, de nagyon megéri. Előnyben van talán az, aki látta a szüleinél, nagyszüleinél, hogyan kell megbecsülni a cselédet. És ebben most semmi lekicsinylő vagy lenéző nincs!

Hol keresd?

Kérdezd meg azokat az ismerőseidet, akiknek van takarítónője, hogy az övé tud-e még vállalni. Kérdezd meg a fodrásznál, műkörmösnél, zöldségesnél, boltban, a gymben, szoliban, hogy a többi vendég tud-e ajánlani valakit (csak ismerőst kérdezz, ezért ne menj be egy műkörmöshöz). Kérdezz meg ismerősöket a cégednél, környékbeli iskolában, kórházban, étteremben, hogy aki ott takarít, az tud-e vállalni.

Milyen embert keress?

Lehetőség szerint olyat, aki már takarít valahol. Akár háznál, akár irodában, áruházban, bárhol, de lehetőleg ne most kezdje. Olyat, aki takarítani szeretne, ebből szeretne megélni. Nem szerencsés, aki azt mondja, hogy most nem kap állást és átmenetileg takarít – mert az egyrészt menni fog, ha talál állást, másrészt nem szereti amit csinál, kényszernek érzi és az nem jó.

Ez lehet, hogy kicsit kellemetlenül hangzik, de ha van rá lehetőség, olyat keress, aki egyedül neveli a gyerekét. Ha lehet, olyat keress, aki kis településen él. Budapest környékéről vonattal/busszal bejárnak, bár az utazás költségével itt lehet némi egyeztetnivaló.

Első lépések

Beszélj vele telefonon és kérdezd meg, hogy hol dolgozik, milyen a munkaidőbeosztása, mikor ér rá, hol lakik, mennyit kér. Ha sikerül összehozni, akkor beszélj meg vele egy alkalmat. Mondd, hogy most költöztél, most rendezted át a lakást, rengeteg munkát kaptál, nagy buli lesz vagy akármit, hogy miért van szükséged éppen most egy takarításra. Vagy mondd, hogy egy hónapra keresel, utána majd meglátod. Ne mondd elsőre, hogy heti egy alkalomra keresel folyamatosan, mert nem tudhatod, hogy elégedett leszel-e.

Ha később kell elküldeni és kellemetlen – bármikor mondhatod, hogy anyagi gondjaid vannak, most egy darabig nem kell jönnie, majd keresed ha újra aktuális lesz. Vagy ugyanezt anyagi gond nélkül. 🙂

Ár

Vidéken 800 Ft, Budapesten 1000 Ft – 1200 Ft óránként. Kérhetsz olyat, amit nem nálad kell, azt is órában számold ki. Pl mosás nem nálad, kb 2 órányi fizetség. Függönyvarrás, süti sütés nagy tételben 🙂 bármi. Alapanyag ár, plusz az óradíja. Minden harmadik-negyedik alkalommal adj kicsit többet. 200-300 Ft-tal. Karácsonykor, húsvétkor +1000. Névnapozásba, születésnapozásba nem kell belemenni.

Ha bármid van, ami már nem kell – meg lehet kérdezni, hogy tudná-e használni valamire. Ruha, edény, szőnyeg, bútor, éppen lejárt élelmiszer, akármi. Ha van gyereke, néha küldj neki egy kis csokit, vagy ha maradt sütemény egy buliból, ilyesmit. Ha több mint 3 órát nálad van esetleg kínáld meg egy kávéval, de etetni nem kell.

Hogyan legyél a főnöke 🙂

Vedd figyelembe, hogy azért dolgozik takarítónőként, mert nem feltétlen egy zseni. Légy türelmes! Mondd el, mit szeretnél, ha mégsem úgy csinálta, mondd el még egyszer. Légy udvarias és kissé távolságtartó – ha lehetséges, magázódj. Aztán ha már ott dolgozik egy éve, akkor úgyis kialakul. 🙂 Ha meg nem csinálja, amit kértél, akkor úgyis keresel másikat.

Bármire meg lehet kérni, ami egy háztartásban előfordulhat. Pl:

Erzsike, szokott maga vasalást is vállalni?

Jolika, ide kitettem a tiszta ágyneműt – legyen szíves, húzza át.

Ezeket az ágytakarókat szeretném, ha minden alkalommal kiráznád.

Célszerű úgy csinálni, hogy minden alkalommal csinál egy „alapprogramot”: konyha, fürdőszoba teljes kitakarítás, portörlés, porszívózás, felmosás, amit gondolsz. És plusz egy valami még, pl. ablakpucolás. Akár nem is az összes egyszerre, a hűtő kipakolása és kimosása, másik alkalommal a fagyasztó kitakarítása, másik alkalommal az egyik könyvespolc lepakolása, stb. Ezeket lehet úgy, hogy együtt csinálod vele. Pl:

Marika, ma szeretném átültetni a virágokat, légy szíves, hordd ki őket a teraszra.

A következő alkalommal szeretném kimosni a függönyöket, majd úgy csináljuk, hogy amikor megérkezel, akkor leszedjük, kimosom, és mielőtt elmész visszatesszük, rendben?

Ami rettentsen el 🙂

Ha kapkod, az nem jó, mert előbb utóbb lever, eltör, tönkretesz valamit. A jó takarítónő egy elsőre lassúnak tűnő, de órákon át tartott tempóban dolgozik.
Ha kritizálja, amid van. Pl: ez a szőnyeg már elég kopott, vagy mikroszálas törlőkendő kell, mert ezzel nem lehet takarítani. Mert az ilyen irigy a pénzedre és az sosem jó.
Ha megáll a keze beszélgetés közben és csak beszél, és beszél, és beszél.
Ha panaszkodik másokra vagy bármilyen személyes részletet elmond azokról, akiknél eddig takarított, mert akkor téged is ki fog beszélni.

Most ezek jutottak eszembe. És egy csomó dolgot lehet ám megtanulni valakitől, akinek ez a munkája. Pl, hogy ha üvegből van a zuhanyozó fala, azt mosogatógéphez való öblítővel kell áttörölni és tovább szép marad meg ilyenek. Ez nemcsak idő spórolás, hanem szebb és tisztább is lesz a lakás.

Az meg a feng shui szerint is jót tesz. 🙂