Szijjártó: „torz szülemény” volt az adójóváírás és a félszuperbruttó

A korábbi, munkát büntető adórendszer helyett egy munkát támogató adórendszert hoznak létre, amelyben senki nem keres majd kevesebbet – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön, Miskolcon, a Bosch új gyártócsarnokának avatása után újságíróknak.

Megismételte: a kormánynak „esze ágában sincs” visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez, a kabinet az egykulcsos, arányos adórendszer kiteljesítésének útján megy tovább. Szerinte az ország gazdasági helyzetéhez nagyrészt hozzájárult az, hogy ilyen adórendszere volt. Ennek megfelelően „kerül kivezetésre” a félszuperbruttó, illetve az adójóváírás intézménye, amelyek teljesen „torz szülemények” voltak a progresszív adórendszerben.

A 202 ezer forint alatti jövedelmekre a félszuperbuttó, illetve az adójóváírás „teljes mértékben kivezetésre kerül”, a 202 ezer forint fölötti kereset esetében pedig a félszuperbruttó kivezetése két esztendő alatt történik meg. Ez azt jeleni, hogy az ebből adódóan – 2012-ben – a rendszerben bennmaradó forrásokból tudjuk majd kompenzálni azokat, akik kevesebbet kerestek volna az arányos adórendszer kiteljesítése miatt a következő évben. „Amit az emberek érezni fognak, hogy 202 ezer forint alatt senki nem fog kevesebbet keresni, efölött pedig mindenki többet – jegyezte meg.