Medián: Történelmi mélyponton Orbán Viktor népszerűsége

Továbbra is őrzi fölényét a Fidesz a biztos pártválasztók körében, de a teljes szavazókorú lakosság egyre kisebb hányadának támogatására számíthat – derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. „A választások után mért 50 százaléknyi kormánypárti tömeg mostanra 31 százalékosra apadt, ez pedig a Fidesz számára az elmúlt hat év leggyengébb eredménye” – olvasható a szerdán publikált felmérésben.

A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP-re 51 százalék, az MSZP-re pedig 20 százalék szavazna. A Medián szerint a tendenciák már egy ideje a lakosság fokozódó elégedetlenségét jelezték. A felmérés szerint a lakosság csalódottságának legkomolyabb jele mindenképpen a kisebb parlamenti pártok, különösen a Jobbik megerősödése.

Július óta kisebb-nagyobb mértékben minden vezető kormánypárti politikus veszített a támogatottságából. A legnagyobb zuhanás Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevéhez fűződik. Orbán Viktor miniszterelnök szeptember elején mért 38 százalékos kedveltsége „történelmi mélypont”, hiszen az eddig valaha mért legalacsonyabb támogatottsága (1999 decemberében) 41 százalékos volt – írják.

A lakosság romló hangulatát jelzi, hogy már 69 százalékot is meghaladja azok aránya, akik úgy érzik, az országban rossz irányba mennek a dolgok „A pesszimisták aránya fideszes kormány alatt még soha nem volt ilyen magas, az eddigi negatív rekordjuk a 2001 februárjában mért 65 százalék volt” – olvasható.