Milyen a társadalmi részvételre való hajlandóság, a cselekvés értelmébe vetett közbizalom ma Magyarországon?

Kevés sikerélménnyel rendelkezik a civil társadalom a részvételre irányuló bevonás, az érdekegyeztetés tekintetében, főként az elmúlt egy évben. Úgy érzik, keveset kérdezik, s még kevesebbszer hallgatják meg őket érdemben.
Mégis.
A Közép-Kelet Európában hatodik alkalommal szerveződő állampolgári rendezvénysorozat az elmúlt években Magyarországon volt a legsikeresebb. A szervezők most sem adják alább.

Száznál több eseményt rendeznek civil szervezetek, közösségi intézmények az ország szinte minden megyéjében: nyilvános térfoglalókat, falunapokat, vitaesteket és osztályfőnöki órákat, ifjúsági és közösségi programokat, konferenciákat, kerékpáros megmozdulásokat, generációk közötti párbeszédeket, nyilvános fórumokat.
A helyi kezdeményezések sokféleségét nem csorbítva a szervezők idén 3 kiemelt témát is ajánlottak a helyi programok közé:    

Milyen demokráciát akarunk?
Értelmezzük újra a részvételt. Foglaljunk állást! Foglaljunk teret!
Önként, szívesen!
Vegyünk részt! – a saját életünkben, a környezetünk ügyeiben hisz az állam polgárai mi vagyunk. Lehetőség legyen a részvétel, ne nyűg.
A szegénység néma? Adj hangot neki!
A szegénység nem ok a kirekesztődésre. A részvétel megerősít és kompetenssé tesz, kapcsolatokat épít és lehetőséget ad a döntések befolyásolására.

Ahogy korábban, most is egy országos kérdőíves felmérés zajlik a programok hátterében, amely a KÖZBIZALOM 2011. éves jelentés alapja lesz majd.

A háttérről, a programokról részletesen
a rendezvény honlapján: http://arh.kozossegfejlesztes.hu,
továbbá a héten elkészülő új ÁRH platformon: http://reszvetelhete.net,
és facebook oldalán: https://www.facebook.com/pages/%C3%81llampolg%C3%A1ri-R%C3%A9szv%C3%A9tel-Hete/144950822207292?sk=wall

Szervezők: Civil Kollégium Alapítvány, Közösségfejlesztők Egyesülete, Magyar Művelődési Intézet, Közösségi Kapcsolat Alapítvány, Közösségfejlesztők Országos Fejlesztői Műhelye, SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért

B.-A.-Z. megyei ÁRH programokról:

Miskolcon az aktív állampolgári részvétel jegyében a Dialóg Egyesület 2011. szeptember 22-24-ére három napos közösségi tervezés témában műhelyt szervez az Avas városrészben.

A műhely általános célja, hogy minél többen legyenek birtokában annak, hogy lehet és, hogy hogyan lehet közösségi alapon tervezni. Ezáltal az Avas városrészen váljon gyakorlattá a településtervezés közösségi módszerei.  A műhelyen a résztvevők rálátást kapnak arra, hogy:
–    Miért érdemes közösségi részvétellel tervezni?
–    Kik a folyamat szereplői és ők milyen kompetenciákkal rendelkeznek a folyamat során?  
–    Milyen módszereket lehet, érdemes alkalmazni a különböző léptékek mentén?  
A három napon alkalom nyílik megismerni, hogy:
–    Melyek a hazai közigazgatási rendszer különféle szintjein a hivatalos döntés- előkészítési folyamatok tipikus jellemzői, lépcsői?
–    Esettanulmányok arról, hogyan zajlik egy részvételi tervezési folyamat, illetve milyen gyakorlati módszereket lehet alkalmazni a közös munka során?
–    Hogyan tudjuk nyilvánossá tenni a tervezés folyamatát a közösségben?

A műhelyen három területről vesznek részt. A helyi lakosok és szervezeteik (vagyis az érintettek), döntéshozók és önkormányzati munkatársak, valamint szakértők (építészek, közösségfejlesztők).
A három nap alkalmas arra, hogy a résztvevők felismerik a közösségi tervezés kínálkozó helyi területeit,és hogy képesek együttműködést kezdeményezni és teremteni a tervezési folyamatban megjelenő szereplők között. Megismerik a közösségi nyilvánosság, a tájékoztatás eszközeit.

Megyei helyszín: Gönc
A „Fogadó” Észak-Abaúji Közösségfejlesztők Köre Egyesület 2011. szeptember 24-én szombaton Göncön az Állampolgári Részvétel Hete alkalmából 17 órától Civil-Önkormányzati Fórumot szervez. A fórum az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság kapcsolatáról, s annak újításáról folytat párbeszédet, ahova Sivák János az egyesület elnöke invitálja a kistérségben aktívan élőket. Ezen a szombati napon Mihály-napi sokadalom keretében főzőverseny, zenés-táncos műsorok, és más események is szerveződnek Göncön. (plakát csatolva)

Miskolc, 2011. szeptember 21.

Sélley Andrea           
Dialóg Egyesület