A debreceni önkormányzat megnyerte a Közbeszerzési Döntőbizottság által lefolytatott két jogorvoslati eljárást, így a leendő 2-es villamos vonalán 2013-tól közlekedő új villamosokat a spanyol CAF gyártja és szállítja – közölte az önkormányzat pénteken.

A 18 darab új villamos ára 38 millió euró, amihez a város 85 százalékos uniós és kormányzati támogatást nyert el.

Bár az utazóközönség szempontjából hátrányos volt a hároméves „közbeszerzési huzavona” a debreceni villamostender körül, az önkormányzat azonban a hatodik – pénteken jogerőssé vált – pályázaton nagyon kedvező ajánlatot kapott a spanyol cégtől a 38 millió eurós árral – mondta Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen alpolgármestere a 2-es villamos jelenleg is folyó pályaépítési munkálatainak egyik belvárosi helyszínén tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a győztes CAF ajánlata mintegy 3 millió euróval kedvezőbb, mint az előző tendert megnyert olasz AnsaldoBreda-é volt.

Szűcs László, az önkormányzat közbeszerzési bizottságának vezetőjeelmondta: várhatóan még szeptemberben megkötik a szerződést a gyártóval, így két év múlva már az első jármű megérkezhet Debrecenbe. A 2-es villamos pályaépítési munkálatai jelenleg is zajlanak a városban, azt a tervek szerint 2012 tavaszán fejezik be.

Mint mondta, a járműveket a CAF 33 millió euróért gyártja le, míg további 5 millióba kerül a műhelytechnika beszerelése és további alkatrészek, kiegészítő eszközök leszállítása. A 18 alacsonypadlós és légkondicionált villamos legyártására 15 napon belül aláírják a szerződést a céggel – tette hozzá.

Pajna Zoltán elmondta, hogy az első jármű 22 hónappal a szerződéskötést követően kell, hogy megérkezzen. A prototípust ezt követően a közlekedési hatóságnak kell engedélyeztetnie. Az utolsó villamosnak 2,5 évvel a szerződéskötést követően – várhatóan 2014 tavaszán – kell majd megérkeznie.

A jelenlegi villamostender a hatodik volt, korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság minden alkalommal megsemmisítette a tender eredményét, de ezúttal elutasították a vesztesek fellebbezését. A tender eredményét július 29-én hirdették ki, majd a vesztesek közül a Ganz-Skoda, a Solaris és az AnsaldoBreda megtámadta annak eredményét. Az első két cég pályázatát a bizottság már korábban érvénytelennek ítélte.

A 2-es villamos projekt járműbeszerzésére a közbeszerzési eljárást először 2008 őszén írták ki, ezt másfél év alatt négy sikertelen pályázat követte. Volt már spanyol és olasz győztese is a tendernek, de a vesztes mindig megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, az pedig érvénytelenítette a határozatokat, és új pályáztatást rendelt el.

Miskolcon az AnsaldoBreda ajánlata lett a befutó, éppen a debreceni győztes CAF előtt. A közbeszerzés eredményét itt is megtámadták, igaz, nem a második helyen végzett CAF, hanem a tenderből kizárt Ganz-Skoda és a Solaris. A miskolci ügyben még nem határozott a Közbeszerzési Döntőbizottság