Felszólalás a parlamenti képviselők jogainak érdekében

Feje tetejére állt a világ. El sem tudok képzelni olyan lehetőséget, hogy bármely magyar állampolgár más megítélés alá essen, mint bárki más ebben az országban.

Az egyösszegű végtörlesztésről már kifejtettük véleményünket, mely szerint: igazságtalan, diszkriminatív, és azoknak segít, akiknek egyébként nem lenne szükségük segítségre.

Álláspontunkat továbbra is fenntartjuk, és visszautasítjuk azt a kezdeményezést, hogy a parlamenti képviselők ne vehessenek részt ennek a lehetőségnek az igénybe vételében. A parlamenti képviselő is magyar állampolgár mindazokkal a jogokkal, kötelezettségekkel és lehetőségekkel mint az utca embere. Ha valamit törvénybe iktatnak, az mindenkire kell, hogy vonatkozzon.

Természetesen ez más területekre is igaz. Ha egy parlamenti képviselő különböző kedvezményekben részesül, ez meg kell, hogy illesse a többi állampolgárt is. Ha egy parlamenti képviselő tizenhat különböző helyről húz jövedelmet., gyarapítja vagyonát és kockáról kockára felépíti saját magának illetve családjának megélhetését biztosító jövedelmeit, ez szintén megillet minden magyar embert.

Ha valaki szolgálati nyugdíjat szerzett, legyen joga eldönteni, hogy a nyugdíja mellé még tegyen egy-két kockát, és akár biztonsági őrként vagy egy vendéglátóhelyen kidobóemberként dolgozva tovább „kockázzon” a családja érdekében. Ne legyünk rá irigyek! De ha ahhoz van kedve akár otthon is pipázgathasson, ahhoz sincs senkinek semmi köze. Ha csak nem akarjuk beskatulyázni őket az alacsony jövedelemmel rendelkezők rétegébe, mert ott a helyük, és ha csak kicsit is jobban élnének a plusz jövedelmükkel, az már irritáló lenne.

Ha valaki túlórázik és családjától veszi el ezt az időt, ugyan kapja már meg érte a tisztességes juttatást akár tűzoltó, akár szupermarketben, akár máshol dolgozik.

A pillanatnyi gazdasági érdekek nem szólhatnak bele az egyének érdekébe. A megszerzett jogok örök életűek és örök érvényűek. Egy pillanatig sem aggódom azokért, akik egy összegben vissza tudják fizetni banki tartozásukat, inkább aggódom azért a csaknem három millió emberért, akiknek ez a lehetőség nem adatott meg, akiket végrehajtanak, kilakoltatnak, a jövedelmüket letiltják, adott esetben már éheznek is, vagy a télen a saját lakásukban fognak megfagyni, vagy éppen igazolhatatlan gondolatok után nem kívánt lépéseket és döntéseket hoznak életükkel kapcsolatban.

A jogállamban mindenki egyforma eséllyel számíthat az állam segítségére, lehet az akár parlamenti képviselő, akár a mindennapok problémáival küszködő ember. .

Ha élnénk Lázár Képviselő úr javaslatával, hogy ez a törvény a képviselőkre ne vonatkozzon, akkor elfogadnánk azt a tényt, hogy egy képviselő más ember (akár jobb, akár rosszabb). Ez precedenst teremtene arra, hogy ez után az élet bármely területén is megkülönböztessék magukat bármely más magyar állampolgártól.

A „nekem szabad, Neked nem szabad” elv a jogállamiság végét jelentené.

Kovács László

főtitkár

Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület.