Esőponcsó, nyakkendőtű, uniszex piké póló, baseball sapka, lufi, környezetbarát kukoricából készült toll. Többek között ilyen termékek megvásárlására költ Miskolc fideszes városvezetése és az MVK Zrt. 10 millió forintot azért, hogy a Zöld Nyíl villamosfejlesztési projektet népszerűsítse. Mindezt akkor, amikor a beruházás legnagyobb része heteken belül elkészül, akkor, amikor 2 milliárd forintot zároltak a város költségvetéséből, katasztrofális pénzügyi helyzetbe sodorva Miskolc oktatási és kulturális intézményeit. Minderről dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci önkormányzati frakciójának vezetője, és dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő számolt be csütörtökön, Miskolcon.

Mint elmondták, éppen ma dönt az önkormányzat városgazdálkodási- és üzemeltetési bizottsága a Miskolc városi villamosvasút fejlesztése nagyprojekt ÚSZT (Új Széchenyi Terv) Arculati kézikönyve szerinti „A” és „B” típusú hirdetőtáblák és „D” típusú emlékeztető tábla, Roll Up elkészítése és kihelyezése, valamint a projekt ajándéktárgyainak elkészítése és leszállítása vállalkozási szerződés ügyében lefolytatott tárgyalás nélküli közbeszerzési eljárás lezárásáról.

E bonyolult című szerződés lényege, hogy a Zöld Nyíl megváltozott arculata miatt új táblákat kell kihelyezni a városban (amelyen a beruházás finanszírozójaként már nem a szocialista kormányok által elindított Új Magyarország Fejlesztési Terv szerepel, hanem az Orbán-kormány Új Széchenyi Terve, noha az elnevezésen kívül semmi sem változott), s kis értékű ajándéktárgyakat kell beszerezni, melyekkel „elősegítik a projekt lakossági megismertetését, bevezetését”.

A két szocialista képviselő rámutatott: a fideszes városvezetés hivatalba lépése utáni egyik első intézkedése az volt, hogy megpróbálták – mint dr. Tompa Sándor fogalmazott – „megtorpedózni” a már elindított beruházást, mondván, Miskolcnak nem ilyen jellegű közlekedésfejlesztésre van szüksége. Dr. Kriza Ákos polgármester és csapata ugyanis kezdeményezte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, illetve a kormánynál is az építkezés módosítását, ám ezt nem sikerült elérniük. Mindezzel viszont rengetek időt vesztettek, a munkálatok folytak, a lakosságot pedig nem az előre meghatározott ütemtervnek megfelelően tájékoztatták a beruházás pillanatnyi hátrányairól, várható előnyeiről. Ezt akarják most az uniós és miskolci forrásból e célra korábban elkülönített pénzből bepótolni, akkor, amikor heteken belül befejeződik a pályafelújítás, s csupán a főleg a majlátiakat érintő új, bő 1 kilométeres szakasz megépítése várat még magára.

Dr. Simon Gábor és dr. Tompa Sándor szerint nem az első eset, hogy a városvezetés meglehetősen könnyelműen kezeli az uniós és városi forrásokat a Zöld Nyíl ügyében. A közgyűlés szeptember 1-jén döntött arról, hogy a villamosbeszerzési tender győztese az olasz AnsaldoBreda cég. Annak ellenére döntött így a várost irányító Fidesz-KDNP pártszövetség, hogy az AnsaldoBreda jóval (összesen mindegy 500 millió forinttal) drágább ajánlatot adott a villamosok elkészítésére, mint a második helyezett CAF. A városvezetés azzal védekezett, hogy az AnsaldoBreda villamosainak szervizelése jóval olcsóbb, mint a CAF-é, így megéri az ő ajánlatukat választani. A közgyűlés zárt ülésén a szocialisták felhívták a figyelmet arra, hogy még ezt figyelembe véve is drágább az AnsaldoBreda ajánlata, ezért nem tudják támogatni, hogy az olasz céget hirdesse ki győztesként a közgyűlés. A fideszes többségű közgyűlés mégis ezt tette.

Dr. Simon Gábor felszólította a városgazdálkodási- és üzemeltetési bizottságot, hogy a reklámtermékek gyártástának ügyében hirdesse ki, hogy a közbeszerzés eredménytelen volt.