Szombattól a filmek, a mozi fővárosává válik Miskolc, beindulnak a vetítők, és ekkor veszi kezdetét a VIII. Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

Több oka van annak, hogy a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált sokan Magyarország sőt, a régió egyik legjobb filmes mustrájaként emlegetik. A hazai fesztiválok közül itt a legerősebb a versenyprogram: tizennégy magyar premiert láthat a közönség, köztük olyat – az országban egyedülálló módon -, amellyel az amerikai bemutatót is megelőzi a Jameson CineFest – szögezte le az MTI-nek Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója.

Mint mondta, a Kitekintőben hat film lesz látható, köztük a fesztivál nyitófilmje, A segítség, amely óriási siker Amerikában, hetekig vezette a toplistát, és Oscar-esélyesként emlegetik.

„De nem csak a filmek számítanak ősbemutatónak, az alkotások nagy részét, szintén először Magyarországon, a legmodernebb rendszerben, kristálytiszta képminőségben vetítik. Ugyancsak először hazánkban itt áll fel nemzetközi ökumenikus zsűri, hogy értékelje majd a látottakat” – sorolta a részleteket.

Az újdonságok mellett a Szabó István védnökségével működő és egyre több programot felvonultató CineClassics kilenc filmklasszikust vetít, köztük Szőts István éppen 70 éve készült remekét, az Emberek a havason című filmet. Több kiállítás, konferencia, szakmai kerekasztal, számos koncert és rendezvény is várja az érdeklődőket. „Aki már járt a fesztiválon, és megismerte az itt uralkodó otthonos légkört, biztosan visszatér. Aki még nem volt itt, épp ideje, hogy megismerje az egyik legjobb magyar fesztivált” – jegyezte meg Muszatics Péter.

Idén mintegy 550 művet neveztek a miskolci filmmustrára, a nyolcadik seregszemlét szeptember 17. és 25. között rendezik a borsodi megyeszékhelyen.