Három év fogházbüntetést szabott ki nem jogerősen a bíróság arra a kórházi alkalmazottra, aki esetenként több százezer forintért leszázalékolást ígért a betegeknek.

Szántó Józsefnét hivatali befolyással üzérkedés és vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért a letöltendő szabadságvesztés mellett öt évre eltiltották a közügyektől, valamint 80 ezer forint értékig vagyonelkobzást rendeltek el. Az asszony a büntetés felének letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Az ügy további tizenkét vádlottja közül tizenegyet vesztegetés bűntettében talált bűnösnek a bíróság, rájuk 24 ezertől 75 ezer forintig terjedő pénzbüntetést szabtak ki. A tizenkettedrendű vádlott a vesztegetést bűnsegédként követte el, a tizenharmadrendű vádlottat felmentették.

A bíróság a tényállást a vádirattal lényegében egyezően állapította meg. Eszerint a mátészalkai kórház tüdőgondozó intézetében asszisztensként dolgozó asszony 100 és 400 ezer forint közötti összegeket kért el az őt felkereső, különböző fokban rokkant betegektől. Azt ígérte, hogy egy ismerőse révén – akit az eljárás során nem sikerült azonosítani – elintézi, hogy a munkaképesség-csökkenést elbíráló orvos szakértői bizottság hosszabb időre vagy véglegesen leszázalékolja az illetőt.

A vádlottak közül többen nem kapták meg a leszázalékolást, vagy ha igen, nem annyi időre, mint amennyiről az elsőrendű vádlottal megállapodtak. Az asszony ekkor néhány betegnek visszaadta a pénzt, több esetben viszont megtagadta az összeg visszafizetését. Az nő a vádlott-társaitól az adatok szerint összesen 3,8 millió forintot vett át, ebből nyolcvanezer forintot tartott meg magának.

A nő a nyomozás és a tárgyalás alatt beismerő vallomást tett, csakúgy, mint a vádlottak közül többen. A vádlottak többsége korábban már valamilyen fokban le volt százalékolva, de – mint a bíróság az indoklásában kifejtette – a bűncselekmény nem csupán a leszázalékolásról szól: az elkövetők az elsőrendű vádlott által hivatalos személyt akartak megvesztegetni annak érdekében, hogy jogtalan előnyhöz jussanak.

Az ítéletet az első- és a harmadrendű kivételével a vádlottak tudomásul vették. A két vádlott és védőik enyhítésért fellebbeztek, a büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.