Alig száz méterre a játszótértől épülhet fel egy krematórium a Veszprém megyei Királyszentistvánon. A lakosság tiltakozik: morbidnak tartják, hogy gyermekeik egy halottégető mellett játszanak. Csaknem négyszázan írták alá a hamvasztó elleni petíciót, vagyis a felnőtt lakosság kilencvenkilenc százaléka.

„Ha kinézek az ablakomon, pont oda fogok látni a halottégetőre. Kétszáz méterre lehet a házamtól. Majd itt zörögnek a koporsókkal, meg szállítják ide a halottakat, az unokám meg ott játszik a homokozóban?” – tette fel a kérdést Erdélyi Sándor, a petíció egyik aláírója.

A telek, amelyre a veszprémi székhelyű CoreComm SI Kft. már bejelentette az építkezés megkezdését, magánterület. Az engedélyezés jogszerűen lezajlott, ezért sem a lakosság, sem a polgármester nem tehet semmit. „A közelmúltban épült meg LEADER-támogatásból a játszóterünk, sőt már folyamatban van a kultúrpark kiépítése. Focipálya, röplabdapálya és szalonnasütő lesz a területen. Önök szerint szívesen jönnek majd ide a családok pihenni, egy krematórium tőszomszédságába? Ez egyszerűen morbid” – fogalmazott a falu polgármestere, Kőszegi Ilona.

Ez már a második helyszín, ahová építési engedélyt kért a beruházó, amely uniós támogatást nyert a megye első krematóriumának megépítésére. Először Nemesvámoson építkeztek volna, de ott is ellenállásba ütköztek. A vállalkozó majdnem húszmillió forintot költött az engedélyezésre és a tervekre, így hamarosan megkezdik az építkezést.

Magyar Hírlap