Miskolc. A tűz pont egy lakóház egyetlen bejárata előtt tombolt

Egy 300 mm-es gázcső sérült meg. A tűz pont egy lakóház egyetlen bejárata előtt tombolt, ezért a házban lakókat – 28 embert – létrákon menekítették ki csapdahelyzetükből a tűzoltók. A házat folyamatosan hűttötték vízsugárral, hogy ne terjedhessen át rá a tűz, a környéken lévő épületekben lévőket is evakuálták.

 

A tűz oltása hosszú ideig tartott, mivel a sérült vezetékszakaszt nem tudta rögtön kiszakaszolni a Tigáz, így a tűzoltók addig nem is kezdték meg a munkát, amíg a gázfáklyának volt miből táplálkoznia. Ahhoz hogy a gázömlést megszüntessék, két távolabbi részen fel kellett bontani az aszfaltot, és a vezetéket összeszorítani.

A városháza és a megyeháza épületeit is kiürítették, egészen a Pátria-tömbig. A polgármesteri hivatal dolgozói a Miskolc Holding Zrt. épületében kaptak helyet.

A vészhelyzet teljes elhárításáig egy ötven méteres biztonsági kört még fenntart a tűzoltóság, így a gázrobbanás közvetlen közelében lakók még egy ideig nem térhetnek haza.

A veszély elhárításáig a Tiszai pályaudvar és a Thököly út között villamospótló autóbuszok közlekedtek az éjszakai villamospótló járatok útvonalán.