A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény önkormányzata ragaszkodik kórházához, azt nem adná állami fenntartásba, inkább zárt körű részvénytársaságként üzemeltetné tovább.

A borsodi kisváros képviselő-testülete szerdai ülésén, a tiltakozások ellenére elvi döntést hozott arról, hogy amennyiben a kormány kitart a kórházak állami kézbe vétele mellett, a helyi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetet gazdasági társaságként üzemelteti tovább a város – olvasható az Észak-Magyarországban.

Daher Pierre, a kórház igazgató főorvosa, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője is, a napilapnak elmondta: 183 aláírást gyűjtöttek össze, a kórház dolgozóinak döntő többsége nem támogatja a társasági formát, mert az ilyen keretek között működtetett egészségügyi intézmények komoly problémákkal küzdenek.

Molnár Oszkár edelényi polgármester, független országgyűlési képviselő ugyanakkor úgy nyilatkozott: amennyiben a kormány kitart államosítási szándéka mellett, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a kórházat egy gazdasági társaság üzemeltesse tovább. Ennek nem az ő politikai ellenlábasának számító, és a Fidesz képviselőként politizáló kórházigazgató elmozdítása a célja, hanem az, hogy a város kezében maradjon a kórház, mert amennyiben gazdasági társaságként működik tovább az intézmény, államosítására nincs jogi lehetőség – mondta a lapnak a polgármester.