A Nikon is beszáll az ILC szegmensbe

A Nikkei üzleti napilap cikke szerint a meg nem nevezett ILC (interchangeable lens) masina 70-100 ezer jenbe, azaz kb. 200-250 ezer forintba fog kerülni. A cég hazai riválisával, a Canonnal karöltve domináns szereplő a tükörreflexes gépek piacán, és most a Panasonic által 2008-ban megnyitott szegmensben is az élre kíván törni. A Nikkei szerint a Canon is dolgozik azokon a technológiákon, amelyek lehetővé teszik egy ilyen aprócska fényképezőgép elkészítését, azaz a jövőben mindkét szigetországi gyártó jelen lesz ezen a területen. A cégek kénytelenek váltani, hiszen a kompakt digitális fényképezőgépek ára zuhan, és a következő nagy profitot ígérő terület az ILC-k szegmense lehet. A Nikon nem kivánta kommentálni az értesülést.

Mindkét tokiói társaság a cserélhető objektívesek terén csak tükrös gépeket kínál, így a Sony piacot hódíthatott ILC-jével, megduplázva részesedését, ezzel szemben a Canon és a Nikon 35%-os esést könyvelt el együttesen. Szintén komoly negatív nyomást helyeznek az eladásokra az okostelefonok, mivel azok alulról támadják a 6,5 milliárdos digitális fényképezőgép piacot.

A hagyományos SLR modellekben tükrökön keresztül látja a fotós a gépe által befogott témát, ami jóval pontosabb, mint egy LCD által mutatott kép, ráadásul csökkenti a képek elkészítése közötti időt és az akkumulátor élettartamára is jó hatással van. Ezzel szemben a tükör nélküli SLR gépeknél az elektronikus érzékelők közvetlenül az LCD-re küldik az adatokat, kihagyva a prizmákat vagy az optikai keresőt. Emiatt a Canon belépő szintű EOS masinája 495 grammot nyom, míg a Pentax Q alig 200-at, továbbá még az iPhone 4-él is keskenyebb és alacsonyabb.

A Bloomberg ennek kapcsán megállapítja, hogy az 1950-es évek óta SLR gépet gyártó Canon és Nikon egyértelműen elkésett, mivel Japán júliusi SLR eladásainak 40,5%-ban tükör nélküli gépet vettek az emberek. Az ILC-k igen gyorsan kapaszkodtak fel idáig, ugyanis 2009-ben még alig 5%-os volt a részesedésük. Globálisan is szép eredmények előtt állnak, hiszen elemzők becslései szerint a tavalyi 16-ról 2011-re már 23%-ot fognak képviselni. Ennek az átrendeződésnek a legnagyobb haszonélvezője a Sony, mely a tavaly bevezetett NEX szériával 10-ről 15%-ra tornászta fel világszintű SLR részesedését. Nem is lassítanak, jön a NEX-5N, a dél-koreai Samsung NX200-a pedig a jövő hónapban lesz a boltokban. A Panasonic G3 már július óta kapható, az Olyimpus PEN E-PL3 pedig szeptember eleje óta. A jelenleg még csak kompaktot gyártó Fujifilm is már bejelentette, hogy készül erre a piacra szánt masinájuk.

Persze a felkelő nap országán kivül még ritkaságoknak számítanak az ILC-k, ennek köszönheti a Canon 45%-os világszintű részesedését, amitől nem sokkal elmaradva, 30%-al követi őket a Nikon. Az új típusú digitális fényképezőgépek ugyanis nem túl népszerűek Európában és az Egyesült Államokban, éppen azért, mert a két nagy még nem aktivizálta magát, illetve mert még kevés típus kapható. Az viszont biztos, hogy egy teljesen új piac alakul ki a szemünk előtt, melyen még nincsenek leosztva a lapok.