Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Szerkesztőség!

Kérem, hogy az országmentő csomag végtörlesztéssel kapcsolatos pontját vonja vissza, vagy alapjaiban módosítsa.

A törvénytervezet a mostani formájában súlyosan kirekesztő, diszkriminatív és igazságtalan. Megállapításomat az alábbi indokokra alapozom:
Korábbi kijelentésére hivatkozom, amelyben kijelentette, hogy az üzleti célú hiteleket nem kívánja a kormány támogatni. A mostani törvénytervezet viszont nagy mértékben ebbe az irányba mozdult el. A végtörlesztés egyösszegű kifizetése nem a rászorulókon segít. Aki egy összegben vissza tudja fizetni a hitelét, az nem rászorult. Mivel a törvénytervezet jól láthatóan nem kötelezi a pénzintézeteket a hitelek HUF alapú hitellel történő kiváltására, ezért ezt nem is fogják megtenni.
Csak az átlagnál jóval magasabb keresettel és megfelelő tartalékkal rendelkezők, tehát a nem bajba jutottak részére adatik meg ez a kiváltság. Haszonélvezői, akik befektetési céllal vettek akár több ingatlant is, a gazdagok és -annak ellenére, hogy nem kívánom megsérteni a Parlament tagjait-, de a képviselők legalább fele könnyedén élhet ezzel a lehetőséggel. Hiszen a vagyonbevallásokból látszik, hogy a képviselők ilyen arányban eladósodtak. Ennek még a látszatát is el kell kerülni.

A társadalmi szolidaritás alapelve azt kívánja, hogy mindenki együtt sírjon vagy együtt nevessen. A bajban levő hitelesek számára ez a törvénytervezet nem alkalmazható, nem használható és rossz szájízzel veszik tudomásul, hogy privizált rétegek könnyebbséget nyernek, az ő helyzetük azonban semmit sem változik.

Kérem, hogy a törvénytervezetet minősítsék át hitelcsere programmá, amely minden hitelét még fizetni tudó adós részére alkalmas lehet, vagy más egyéb módon kínáljon megoldást a probléma kezelésére. Ez a javaslat egyébként sem jelent megoldást a durván már 150 ezer bedőlt hitles részére.

Kérem, hogy az általános társadalmi igazságosság jegyében a törvénytervezet tartalmát változtassa meg a Parlament, és egy mindenki részére alkalmas törvénytervezetet dolgozzanak ki

Kovács László
főtitkár
Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület