Kérdőjelezd meg az ellenfél épelméjűségét! – már Magyarországon is alkalmazzák az igazságkeresők, vagy éppen a környezetvédők elbátortalanítására az angol szakszó után „pofonpernek” nevezhető akciókat. Az eszakhirnok.hu értesülései szerint komolyan felemerült egyes helyeken, hogy Szemes Istvánt, a miskolci önkormányzat rémét kivonják a forgalomból úgy, hogy gondokság alá helyezik. (Egyes internettes forumokon már többen javasolták, hogy legyen miskolc polgármestere. Szemes, ha szerény eredménnyel is, de indult a helyhatósági választásokon a SZEME szineiben.) Ha sikerülne bizonyítani, hogy Szemes István ún. „perlekedési tébolyban szenved”, akkor ez azt jelentené, hogy a bejelentéseivel, beadványaival nagy népszerüséget és ismertséget szerző miskolci polgár jogai alapvetően nem sérülnek. Szavazhat, választható, önállóan intézheti saját és vállakozási ügyeit, nevelheti gyermekeit, dönthet vagyontárgyairól, viszont a hivatalokhoz cimzett leveleivel, beadványaival nem foglalkoznak hivatalos helyeken.

A gondnokság alá helyezési eljárást a  hatályos magyar jogszabályok szerint csak házastárs, egyeneságbeli rokon, testvér, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.

Jóllehet Szemes teljesen normális, tény, hogy neve pedig nemcsak bírói, ügyészi, de politikai körökben is ismerősen cseng.