Tizenkét üzletet zárt be két hétre, és 23 millió forintos bírságot szabott ki Észak-Magyarországon a nyári idegenforgalmi szezon ellenőrzései során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága – a hatóság erről közleményben tájékoztatott.

Július elsejétől nyolc hétig folytatták az ellenőrzéseket Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az adóhatósági revizorok a három megyében 123 helyszínen több mint 600 vizsgálatot folytattak le.

Pozitív tapasztalatuk, hogy a foglalkoztatottak bejelentése tekintetében javult az adózói fegyelem, ugyanakkor a nyugtaellenőrzések negyedében az adózók semmilyen bizonylatot nem bocsátottak ki az értékesítésről.

Mint a hatóság közölte: a magas feltárási arány egyik oka az volt, hogy az ellenőrzések nem csak munkaidőben zajlottak. Hozzátették, ez a további feladatok tervezése során is meghatározó szempont lesz.

A megyei operatív egységek intenzíven vizsgálták a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az ellenőrzések fókuszában álltak az idegenforgalmilag frekventált üdülőhelyeken, strandok és és vízpartok környékén üzemelő kereskedelmi és vendéglátó egységek, a jelentősebb rendezvények, fesztiválok és vásárok, de vizsgálták a zenés-táncos szórakozóhelyeket is.

Az ellenőrzések elsődleges célja a feketegazdaság visszaszorítása, az adóelkerülésből adódó jogosulatlan piaci előnyök letörése, és ezzel a jogkövetők tisztességes versenyének biztosítása volt – áll a közleményben.