Gyurcsány: ez a svihákok kormánya”, amely a saját, de az ország sírját is ássa

Magyarország egypárti féljogállam lett, ahol a Fidesz uralma kiterjed az igazságszolgáltatás bizonyos területeire is – mondta a Népszavának adott interjújában Gyurcsány Ferenc.

A lap szombati számában megjelent interjúban a volt kormányfő így folytatta: nem biztos abban, hogy sikerül ártatlanságát bizonyítania az ügyészség általa koncepciósnak nevezett vádjaival szemben, ám abban biztos, hogy a vele nem szimpatizáló közvélemény is meg fogja érteni, hogy ártatlan.

Ocsmánynak, agresszívnak és embertelennek nevezte a jelenlegi hatalmat, amely ellen szerinte ellenzéki összefogásra van szükség. Hozzátette: ehhez azonban kulturálisan, erkölcsi és politikai értelemben is meg kell újulnia az MSZP-nek, amelyben a mindenkori elnököt körülvevő hatalmasok még őrzik pozícióikat.

Elismerte: amikor kormányoztak, ő sem tudott, nem mert nyíltan szembemenni ezzel a garnitúrával. Úgy vélte azonban, ellenzékben megvan a lehetőség, hogy átalakuljon a párt. Azt is világossá tette: legnagyobb ellenfele továbbra sem a szocialista párt, hanem – ahogy fogalmazott – a „svihákok kormánya”, amely a saját, de az ország sírját is ássa.