Hogyan védjük meg gyermekünket az iskolai büfé és az élet veszélyeitől?

Kedves Éva! Nem tudom, hogy nevelési vagy inkább táplálkozási probléma az, amiben tanácsát kérem.

Felső tagozatos lett a nagyobbik gyermekem, ami azt is jelenti, hogy az iskola szabályai szerint most már ő is vásárolhat a büfében. Természetesen bejelentette erre az igényét, azt mondja, hogy minden délelőtt majd meghal az éhségtől. Először azt hittem megoldódik a probléma, ha több uzsonnát csomagolok neki, de ennek ellenére ragaszkodik a büféhez. Tudni kell, hogy jó húsban levő gyerekről van szó, korábban kimondottan kövér volt. Ezért most már évek óta alig van édesség, zsíros étel az otthoni étkezésekkor, sokat sportol, és gyakran együtt biciklizünk, kocogunk / 2 gyerek+2szülő/. Most viszont biztos vagyok abban, hogy édességet fog venni a büfében. Tudom, hogy a merev tiltás sem megoldás, de azt sem szeretném, ha újra a kilókkal kellene küzdeni. Köszönöm válaszát:Ildikó

Pontosan érzi a levélíró, hogy az élet nem szeletelhető: nincsenek önálló nevelési problémák, és a táplálkozás sem szűkíthető le az energiabevitel mikéntjére. Nem csak akkor „nevelünk”, sőt nem elsősorban akkor nevelünk, amikor megmondjuk a gyereknek, hogy mi a helyes és mi helytelen, hanem akkor is, amikor példát mutatunk neki a saját magatartásunkkal, szokásainkkal, például étkezési szokásainkkal és problémakezelésünkkel.

A leírt eset a „melyik ujjamat harapjam meg?” tipikus esete. Hiszen fontos, hogy a gyerek egészségesen táplálkozzon és nem kevésbé fontos, hogy korának megfelelő, önálló döntéseket hozhasson. Például a büfében.

Azt javaslom, próbálja meg egyesíteni a két problémahalmazt, és a közös részben lesz a megoldás. Vagyis továbbra is táplálkozzon egészségesen és ne tiltsuk el a büfétől sem. Miként lehetséges ez? Terítse ki a kártyáit. Mondja el a gyereknek – jó, ha az apuka is részt vesz a beszélgetésben – hogy nem akarja eltiltani a büfétől, de nem szeretné, ha sok édességet enne. Egy lehetséges megoldás, hogy csak a hét egy-két napján vásárol a büfében. Vagy/és ugyanezen a napokon lemond a reggeli gabonapehelyről – ami ez idő szerint szinte az egyetlen „legális” édességforrás a családban. Hozzon a gyerek is javaslatokat, aztán vitassák meg az álláspontokat pro és kontra. Ha nincs konszenzus, térjenek vissza rá pár nap múlva.

Ez a konfliktus és megoldás közös keresése kiváló alkalom arra, hogy a büfé és az egészséges étkezés kapcsán a mértékletességről beszéljenek. Talán nem is a fogalmat kell elővezetni, inkább azokról a „kísértésekről” érdemes beszélni, amikkel a mai ember szembesül nap mint nap. Például ha engedünk az agresszív reklámok unszolásásnak, és a saját természetes mohóságunknak, hamar kövérek, betegek vagy eladósodottak leszünk. Ez gyereknek, felnőttnek egyaránt egész életre szóló kihívás.

A felső tagozatos gyereket csak tiltással egyre kevesebb káros, egészségtelen dologtól, befolyástól tudjunk megvédeni, elszigetelni. Ezért kell fokozatosan kiépíteni a megértés, megtapasztalás, kudarcokon át tanulás útját, amelyen a gyerek egyre önállóbban, és hamarosan egyedül jár majd.

És még egy kis kitérő a büféhez. Ez a sok csábítást hordozó helyszín egyben a társas kapcsolatok varázsos színpada egy felsős számára. Itt mutatják be egymásnak új ruhadarabjaikat, le- és feltöltött zenéiket, képeiket, csengőhangjaikat, itt beszélik meg és ki, hogy mi találtak a többiekről a facebookon. Itt szövődnek immár más osztálybeliekkel is a kapcsolatok, barátságok szerelmek, amik hamarosan a legfontosabb történései lesznek az iskolai életének. Sőt a kamasz egész életének.

tanulasmodszertan.hu  dr. Pusztai Éva