FesztMagyar – Van fogalmad róla? Kulturális kódfeltörés zajlik majd a Millenárison szeptember 16. és 18. között a hekkerek árnyékában. A rendezvényen tíz várost mutatkozik be a Kárpát-medencéből.

 

Miközben nagyban zajlik a nemzetközi hekkerkonferencia a Millenáris B épületében, a parkban új kulturális szimbólumrendszer kel életre FesztMagyar címmel szeptember 16. és 18. között. Ez a szimbólumrendszer azonban közismert fogalmakból áll: arról van ugyanis szó, hogy miképpen lehet egy város, például Kassa lényegét, XXI. századi üzenetét egy szóba sűríteni. Ilyen módon pedig meg lehet majd rajzolni a Kárpát-medence új identitástérképét.

A kezdeményezés abból indult ki, hogy a Kárpát-medence egy egységes, sajátos „mikroklímával” rendelkező hely. Bár a politika ezernyi törést okozott benne, a gazdaságtól az életszemléletig önálló arculattal bír. Az egyediség pedig a mindennapokban is felfedezhető: egy-egy térség, város saját üzenetet hordoz. Csak úgy lehet eredményesen és hosszútávon építkezni e tájakon és az egész medencében, ha ezeket az üzeneteket megértjük – és alkalmazzuk a piacépítéstől a marketingen át a kultúráig és a gasztronómiáig.

Idén tíz várost hívtak meg, tíz életérzést „bontanak ki” a FesztMagyar rendezvényen, amely az elkövetkező években is folytatódik majd. A most meghívott tíz város (Kassa, Miskolc, Nyíregyháza, Beregszász, Békéscsaba, Arad, Székesfehérvár, Kolozsvár, Magyarkanizsa és Lendva) bemutatkozása sokban eltér majd a szokványos fesztiváloktól. A városok standjai mellett olyan markáns, modern installációk lesznek láthatók, amelyek a városok egy-egy fogalmát, üzenetét fejezik ki.

A kiállítói pavilonok és a kulturális programok is jórészt ezek köré a fogalmak köré épülnek: lesz kolbászárverés, városképből kirakott puzzle, a zene iránt érdeklődők több mint tíz helyi zenekar koncertjeiből válogathatnak. Békéscsaba például – melyek jelképe most egy baráti kéz lesz – a gasztronómia, a kézművesség és a művészetek területén mutatkozik be: a helyi termékek széles választéka modern népmesei környezetbe ágyazva jelenik meg. Csabai ízek, illatok és Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész egyedi látványvilága várja a stand látogatóit, akik így kedvet kaphatnak ahhoz is, hogy Békéscsabára látogassanak.

A FesztMagyarban az eredeti látásmód jelenti az újdonságot: az a nézőpont, ahonnan, ahogyan mi, magyarok látjuk a világot. Ehhez a nézőponthoz kapcsolódik Rofusz Ferenc: a fesztivál „társrendezvényeként” mutatják be 30 éve várt új animációs filmjét, a Ticket című alkotást. A tízperces film egy férfi életét kíséri végig – az Oscar-díjas rendező A légy című filmjéhez hasonlóan – a saját szemszögéből a születéstől a halálig.

hetivalasz.hu