A Fitch Ratings hitelminősítő szerint a magyar gazdaságpolitika az idén visszatért a helyes útra és a jövő évre kitűzött 3 százalék alatti deficitcél hihető.

„Bátorító, hogy a kormány a gyengébb gazdasági növekedésre új lépésekkel reagált” – mondta Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója egy frankfurti pénzügyi konferencia kapcsán a Dow Jones hírügynökségnek, utalva a keddi kormányülés után bejelentett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekre. A kormány komolyan veszi a költségvetési konszolidációt és az idén már jókora pénzügyi kiigazítást hajtott végre, mondta.

Ugyanakkor Magyarország magas köz- és külső adósságállománya miatt továbbra is a kelet-közép-európai térség legsebezhetőbb országa, tette hozzá.

A Fitch június elején stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

A hitelminősítő szakembere szerint a közeljövőben még nem várható Magyarország felminősítése. A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül egyébként a Fitch értékelése a legkedvezőbb Magyarországot illetően.