Tisztelt Sajtó! Kormányhivatal B-HAT/1617-3/2011 ikt. Sz. végzést hozott, melyben Lyukóvölgy térségében új eljárást rendelt el. Miskolc Jegyző részére.

https://acrobat.com/app.html#d=tCRlY0lqCrYKRtmKfmjXWg

Új eljárás keretében Egyesületünk az alábbi ellenőrzéseket kéri lefolytatni:

– A lyukóvölgyre vonatkozóan a 21/2009 (VI.30) folyékony hulladékkezeléssel kapcsolatos önkormányzati rendelet alapján, mely előírja, hogy ahol nincs szennyvízcsatorna, ott szigetelt szennyvíztároló használata kötelező.

– Az Észak Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által előírt elhagyott hulladék elszállítására vonatkozó – kötelezettség teljesítése.

– Hatósági ellenőrzés keretében kérjük leellenőrizni

– a kötelező hulladékelszállítási szerződések meglétét.

– a lakhatási engedélyek meglétét.

– A miskolci képviselőtestület által májusban elfogadott, úgynevezett Tiszta udvar, rendes ház rendelet /11/2011. (IV. 20.) önkormányzati rendelete/ alapján, a segély folyósításához szükséges körülmények meglétét és amennyiben nem felelnek meg az előírásoknak a bérpótló juttatást megvonását.

– az állattartási szabályok – különös tekintettel az eb oltási kötelezettségre – betartását.

– a levegő minőségének védelme érdekében, hogy a lakóház rendelkezik e engedélyezett tüzelőberendezéssel és kéménnyel.

– A gyermekvédelmi állapotokat, különös tekintettel a gyermekvédelmi törvény előírásaira is, mely az alábbiakat tartalmazza.

– Gyermeket nevelni tilos lakhatási engedéllyel nem rendelkező ingatlanokban,

– Folyamatos tetvesség esetén, ahol a szülő kötelessége lenne a tetvetlenítés, és tetvetlenítést követően a visszatetveződés megakadályozása, de ennek nem tesz eleget. A szakirodalom szerint a bántalmazás formái között szerepel az egészségügyi megelőzés, gyógykezelés, ápolás tartós elmulasztásának minősül. Ezen tényeket alátámasztja a területi védőnői és az iskolai védőnői jelentés. Ezekben az esetekben a hivataloknak intézkedési kötelezettsége áll fenn, és ezek alapján kérjük az intézkedést.

– A helyszíni ellenőrzés alkalmával amennyiben a hűtőben nincs elegendő élelmiszer vagy nincs hűtő. A jogszabályok szerint bántalmazás formái között szerepel az etetés elmulasztása.

– A gyerekre előírt kötelező 6 m2 nem áll rendelkezése,

– Higiéniailag nem megfelelő a lakhatás. A gyermek koszos, büdös, piszkos, vízbekötéssel, engedélyezett WC.-vel, fürdési lehetőséggel nem rendelkeznek, nem tesznek meg semmit a gyerek tisztántartása érdekében.

Az ellenőrzéseket a Kormányhivatal iránymutatása alapján kérjük, mely szerint Ket VI. fejezetében szabályozza a hatósági ellenőrzés jogintézményét, amely alapján a hivatalból való eljárás elve érvényesül bejelentést követően, és a jegyző törvényi kötelessége a tényállás tisztázása és az eljárás lefolytatása.

Egyesületünk megkérte az ügyféli jogállás elismerését, hogy a helyszíni ellenőrzéseken lehetőségeihez mérten részt tudjunk venni, mivel számunkra és a Kormányhivatal számára is elfogadhatatlan az az önkormányzati nyilatkozat, hogy „Nem tudunk mit csinálni” A hatósági ellenőrzésekről szóló törvény egyértelműen rendelkezik: „A hatóság köteles megtartatni a jogszabályi rendelkezéseket.”

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az eljárásban nem azt szeretnénk megtudni, hogy hány ellenőrzést tartottak és hány figyelmeztetést adtak ki, hanem arra, hogy a jogszabályi előírás érvényesül e vagy sem, mivel az önkormányzat alapvető kötelezettsége a törvények érvényre juttatása. (nem a megpróbálása vagy a gyenge próbálkozások statisztikai közlése)

Miskolc 2011-09-06

Szemes István elnök

Települések Megmaradásáért Egyesület