A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa 2011. szeptember 6-án az elsőfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét megváltoztatta  és a következő ítéletet hozta:

 

Molnár József vádlott
bűnös
különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében,
ezért a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A főbüntetésül kiszabott szabadságvesztésből legkorábban 35 év után bocsátható feltételes szabadságra.

A tényállás:

A vádlott és felesége Nagykinizs településen éltek, három közös gyermekük volt, de egyikük sem élt már otthon; a házaspár életközössége hosszabb ideje megromlott, részben a vádlott rendszeres italozása és féltékenysége miatt.
A sértettnek 2008-2009-ben egy évig volt kapcsolata a vádlott egyik ivócimborájával; erről ugyan a vádlott sokáig nem tudott ám idővel tudomást szerzett róla.

2010. március 17-én délután a sértett elment meglátogatni az anyósát, visszafelé azonban ittasságánál fogva kerékpárjával az útszéli árokba borult; ismerősük látta ezt és felsegítette az asszonyt, majd hazakísérte.

A vádlott ingerülten, kiabálva fogadta őket, lévén, hogy a sértett amúgy sem volt „elengedve”, ráadásul olyan személy társaságában késve érkezett haza, akivel már kapcsolatba hozta a falubéli pletyka.

Először beengedni sem akarta az asszonyt, majd meggondolta magát és beengedte őket, sőt cimboráját még a konyhába invitálta, ahol együtt bort fogyasztottak.
A férfi 20.15 perc körüli időben távozott, elköszönt a házigazdától és hazaindult.

Időközben a településőrök észlelték a Molnáréktól való távozását és azt is, hogy a vádlott veszekszik a feleségével.
Mivel tudtak a család zaklatott magánéletéről, a településőrök kb. 22.00 óráig a közelben tartózkodtak, hátha intézkedniük kell, de mivel a házaspár rövid idő elteltével elcsendesedett, a szolgálatot úgy fejezték be, hogy esemény nem történt.

20.30-21.00 óra között a sértett bement a pincébe levezető helyiségbe, hogy cigarettázzon, az ittas vádlott pedig felesége keresésére indult, majd mikor a pincelejáró előterében megtalálta, kézzel vagy eszközzel bántalmazta a nőt, aki a kb. 2 métert zuhant hanyatt a pincébe.

A vádlott leugrott a pincébe a felesége mellé és egy magához vett tapétavágó késsel a fején a fejbőrt a szemöldök fölött felhasította, majd a hajas fejbőrt puszta kézzel a fejtetőig hátrahúzva a sértettet megskalpolta.
A sértett halála kb. 20-30 percen belül bekövetkezett, a férfi közben már lefeküdt aludni.

A vádlott másnap reggel a szomszédban úgy számolt be a történtekről, hogy felesége szerencsétlen baleset áldozata lett, a mentőket és a rendőrséget is a szomszédból értesítették.

A sértett halálát magasból történő lezuhanás okozta sérülések miatti traumás sokk és skalpolás talaján kialakult kivérzéses sokk együttesen okozta (többek között csigolyatörés, gerincvelő-roncsolódás, bordatörés).

A bíróság kisebb nyomatékkal enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként értékelte a kitartó, egyenes szándékot, mely hidegvérű elkövetéssel párosult, a bosszúvággyal teli elkövetést, a közeli hozzátartozó sérelmére való elkövetést, a cselekmény közfelháborodást kiváltó voltát, illetve azt, hogy a bűncselekmény elkövetésének gyanúját vétlen személyre igyekezett terelni; súlyosító körülményként értékelte a bíróság az ittas elkövetést és a családon belüli bűncselekmények emelkedő számát.