A Mol a Fideszt, az MVM az MSZP-t kente?

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai iratok szerint Orbán Viktor hazudott a 2006-os kampányában és lehetséges utódának Varga Mihályt tartotta. Navracsics Tibor 2007-ben úgy látta, Kósa Lajos lehet még miniszterelnök. Az MVM és a Mol az amerikaiak forrásai szerint korrumpálták a pártokat.

 

„Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed” – mondta 2007. június 26-án egy nagykövetekkel tartott találkozóján Orbán Viktor egy korabeli amerikai távirat szerint. Az üzenetet küldő diplomata arról ír, hogy az MSZP-n belül többen csak idő kérdésének tartják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását.

Miközben a Fideszben többen úgy vélték, az MSZP döntése a miniszterelnök gyors leváltásáról esetleg elég időt adhat utódának, hogy eltávolodjon Gyurcsány politikájától a 2010-es választásokig, a távirat szerint Orbán sokkal inkább végezni akart Gyurcsánnyal, mint csak megsebesíteni őt.

A nagykövetség forró őszre számított. Orbán azt mondta nekik, hogy az MSZP már eldöntötte, hogy Gyurcsánynak mennie kell, most pedig arra várnak, hogy elkövessen valamilyen hibát. A távirat szerint Orbán arról is beszélt, hogy a Gyurcsány-kormányban teljes a bürokratikus felfordulás, szervezeti ügyekre koncentrálnak a valódi kérdések helyett.
Az UD-ügyről

2008 októberében két héten belül kétszer is jelentett a budapesti nagykövetség az UD-ügyről. Az amerikaiak arra hajlottak, hogy a kormány inkább eltúlozta az aggodalmakat, azon pedig sajnálkoztak, hogy újabb feldolgozhatatlan ellenségeskedés alakult ki a pártok között, miközben az ország a gazdasági összeomlás szélére került.

Az amerikaiak több magyar forrása is azt sugallta, az UD elleni állami fellépés célpontja valójában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Az amerikai diplomaták azt is feltételezték, hogy az UD tulajdonosa valójában Csányi volt. Felmerült, hogy az UD-botránnyal Gyurcsány Ferencék figyelmeztetni akarták a milliárdos bankárt, hogy ne ártsa magát a politikába. Ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta az amerikai követnek, tévednek a szocialisták, amikor azt hiszik, hogy Csányi pénzzel támogatja a Fideszt. Orbán arról is beszélt, hogy szerinte az OMV és a Mol közti háborúnak is köze van az ügyhöz.

Az akkori amerikai nagykövet idézi Mesterházy Attila szocialista politikust is, aki titokzatosan panaszkodott: „Többet tudok erről, mint amennyi a sajtóban megjelent, és a helyzet elég rossz. Annyira rossz, hogy nem is akarok többet tudni róla.”
A nagykoalíciós korrupcióról

Részletesen foglalkoztak az amerikaiak azzal az energetikai törvénycsomaggal, amelyet 2009 novemberében fogadott el a Parlament, az MSZP és a Fidesz egyetértésében. Többek között Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal akkori igazgatója is megerősíette az amerikaiaknak: a Podolák György (MSZP) és Fónagy János (Fidesz) által beterjesztett törvények valójában nem az állam, hanem az MVM és a Mol érdekei szerint készültek.

Az amerikaiak szerint az ügyben bebizonyosodott, hogy a Fidesz fiatal szakértői, akik ellenezték a törvényt, elbuktak a párton belüli vetélkedésben. A jelenleg államtitkárként dolgozó Fónagy a szocialistákkal együttműködő nagyvállalati lobbi embereként győzött a pártban.

Az amerikaiak szerint reális az a feltételezés, hogy a Mol a Fideszt, az MVM pedig az MSZP-t finanszírozza titokban és illegálisan-írja az index.hu