Miskolc összképét rontották, nem mellesleg több milliós bevételkiesést jelentettek a városnak a korábbi években a vadplakátozások – az egységes és ellenőrzött reklámtábla-rendszer mostani bevezetésével azonban megszűnhetnek a visszásságok. Ezután csak a Miskolc Holding Zrt. által megbízott MIKOM Nonprofit Kft. hozzájárulásával lehet közteerületen plakátot ragasztani.

„Csak engedéllyel!” – hirdeti a felirat a plakátozók által kedvelt egyik felsővezeték-tartóoszlopon, figyelmeztetve arra, hogy Miskolcon is csak a Miskolc Holding Zrt. által megbízott MIKOM Nonprofit Kft. hozzájárulásával lehet közterületen plakátot ragasztani. Ennek közelében, az egyik miskolci bevásárlóközpont mellett ismertették az új rendszert a „Hová tűnt 1 tonna vadplakát?” címmel szeptember 6-án, kedden megtartott sajtótájékoztatón.

A város egyébként még 2007-ben rendeletet hozott a közterületi reklámhordozók és hirdetmények elhelyezésének és közzétételének szabályairól. Ekkor helyeztek el mintegy 50 plakátfelületet a város különböző pontjain, ezek azonban – mint Orosz Gábor, a MIKOM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is elmondta – sem mennyiségüket, sem elhelyezkedésüket tekintve nem alkalmasak arra, hogy funkciójukat betöltsék.

– A különböző miskolci szórakozóhelyek és intézmények gyakran inkább kifizették a vadplakátozás miatti büntetést, mintsem hogy rendezett keretek között hirdették volna aktuális eseményeiket. Mi azonban úgy gondoltuk, hogy a szankcionálás nem jó út, ezért megkerestük a renitens vadplakátozókat, akik végül egy körülbelül fél éves tárgyalássorozat végére maguk is belátták: a szabályos út az egyetlen esélyük arra, hogy Miskolcon hirdessenek – mondta el az ügyvezető igazgató-írja a minap.hu