Önálló Egészségügyi Minisztériumot állítanának fel, a tervezett kórház-államosítások kapcsán pedig Egészségügyi Kerekasztalt hoznának létre a szocialisták. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke és dr. Koleszár Lajos, a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának szocialista tagja jelentette be kedden, Miskolcon.

Mint arról beszámoltak, a kórházak tervezett államosítása kapcsán nagyon sok kérdés vár még tisztázásra. Nem világos például az, hogy ki fogja kifizetni a kórházak eddig felhalmozott adósságát (az üzemeltetés mellett azt a több mint 127 milliárdot is átvállalja az állam, vagy az eddigi intézményfenntartóknak kell majd rendezniük az elmaradásokat?), az, mi lesz azokkal a gazdasági társaságokkal, amelyek jelenleg önkormányzati kézben vannak, s egészségügyi intézményt működtetnek (mint például Miskolcon a Misek), az, milyen státuszban dolgozhatnak tovább az egészségügyi alkalmazottak, vagy az, hogy a kormányhivatalokban ki, milyen szervezet ellenőrzi az intézmények működését.

Dr. Koleszár Lajos szerint az egészségügyi rendszer átalakítása olyan fajsúlyos kérdés, amelyet nem szabad „erőből” levezényelni, ezért a szocialisták azt javasolják, hogy hozzák létre a megyékben, így Borsod-Abaúj-Zemplénben is az Egészségügyi Kerekasztalokat. A testületben az intézményfenntartók, a kórházvezetők, az orvosi és szakdolgozói kamara, a kormányhivatalok képviselői vehetnének részt, de szükség lenne a civil szervezetek bevonására is. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy az egészségügyben zajló változtatások rendben mehessenek, s az ágazat megfelelő érdekérvényesítő képességhez jusson, önálló Egészségügyi Minisztériumra, egészségügyi miniszterre van szükség. „Az egészségügynek felelős és nem szolgalelkű vezetőre van szüksége, nem olyan emberre, aki a miniszterelnök másod-, vagy harmadrendű táskacipelője” – jelentette ki dr. Koleszár Lajos.