Eredményesen zárult a Zöld Nyíl villamos tender

Miskolc Város Közgyűlése 2011. szeptember 1-jén rendkívüli közgyűlésen hagyta jóvá a „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése”- az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló nagyprojekt- keretein belül 31 db villamos jármű szállítására és kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére kiírt közbeszerzési eljárás eredményét. A döntés értemében a nyertes ajánlattevő az olasz ANSALDOBREDA villamos gyártó cég lett.(Az Alstom Miskolcon. Most el sem indultak. Archív fotó)

Előzmények:

Az ajánlattételi határidőig (2011. július 8.) az alábbi öt cég adott be ajánlatot:

1. S.C. ASTRA Vagoane Calatori S.A. Arad

2. Constucciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF)

3. AnsaldoBreda SpA

4. Solaris Bus & Coach S.A.

5. GANZ-ŠKODA Közlekedési Zrt.

Az ajánlattételi határidőre ugyancsak benyújtásra került egy levél a Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S.A. Holding részéről, ez azonban, annak kifejezett tartalmára tekintettel nem minősült ajánlatnak.

A Bíráló Bizottság elbírálta a beadott ajánlatokat, a hiánypótlást és a felvilágosítás kérésre adott válaszokat, melyek alapján elkészítette döntési javaslatát. E szerint javasolta, hogy a közgyűlés nyilvánítsa a közbeszerzési eljárást eredményessé és az alábbiakat hirdesse ki:

. nyilvánítsa az Ansaldobreda S.p.a, valamint a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), S.A ajánlatát érvényessé;

. nyilvánítsa az S.C. ASTRA Vagoane Calatori S.A. Arad, a Solaris Bus and Coach SA. és a GANZ-Skoda Közlekedési Zrt. ajánlatát érvénytelenné, egyes ajánlattevők esetén a Kbt. 88.§ (1) bekezdés e) és f) pontjai, míg más ajánlattevők esetében a Kbt. 88. § (1) bekezdés f) pontja alapján

Az összességében legelőnyösebb ajánlatot az AnsaldoBreda S.p.a, a második legelőnyösebb ajánlatot pedig a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), S.A. tette.

Az eljárás során nyertesnek javasolt AnsaldoBreda S.p.a ajánlatában megjelölt 60.771.140,- EUR szerződéses ár a projekt megvalósítására vonatkozó KÖZOP-5.2.0-07-2008-0003 számú Támogatási Szerződésben erre a tevékenységre elfogadott 75.000.000,- EUR összeghatáron belül van.

Villamosok beszerzésének ütemezése:

. Első 2 villamos prototípus leszállítása: szerződéskötést követő 730. naptári nap, melynek várható időpontja 2013. utolsó negyedéve. Havonta 3 villamos járművet kell a nyertes Ajánlattevőnek leszállítania az ajánlati felhívásban meghatározott ütemezés szerint.

. Az utolsó járművek leszállítása 2014 utolsó negyedévében várható.

. Az előzetes típusengedélyt a szerződéskötést követő legkésőbb 241. naptári napon kell megszerezni. Ennek várható időpontja 2012. közepe.