Noha a MÁV-START Zrt. a nyáron tervezte elindítani azt a kísérleti projektjét, melynek keretében a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc–Budapest IC-járatokon ingyenes internet-hozzáférést biztosít az utasoknak, a vezeték nélküli hozzáférést csak szeptembertől lesz elérhető – tudta meg az IT café. A néhány hónapos csúszást a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága lapunknak azzal indokolta, hogy mivel új szolgáltatásról van szó, a kiépítés során számos olyan nehézséggel kellett szembenézni, amelyek a bevezetés időpontját késleltették.

A tervek szerint ősztől összesen tíz darab harmadik generációs InterCity-kocsiban válik elérhetővé az ingyenes wifi, konkrétan a Miskolcról 7.33-kor Budapestre induló Délibáb, a Keleti pályaudvarról 10.30-kor Miskolc felé induló Borsod, a Nyugatiból 12.23-kor induló Kócsag, a Miskolcról 13.28-kor Budapestre induló Borsod és a Keleti pályaudvarról 16.30-kor Miskolc felé induló Sajó IC-járatokon. A szolgáltatáshoz a mobilinternetes kapcsolatot a MÁV-START pályázatára egyedüli ajánlattevőként jelentkező Magyar Telekom (T-Mobile) biztosítja majd.

Magyarországon nem ez lesz az első vonatokon nyújtott internet-hozzáférés. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) a Sopron–Győr és Győr–Budapest vonalon közlekedő IC-kocsijaiban már idén március 1-jétől használható a szolgáltatás. E vasúttársaság tavaly novemberben meghirdetett tenderét a Telenor Magyarország nyerte el, a mobiloperátor a routerek telepítését és a hozzáférés biztosítását két évre nettó 6,4 millió forintért vállalta.

Ahogy a GYSEV, úgy a MÁV-START tervei között is szerepel, hogy a lehetőséget több IC-járatra is kiterjeszti. „A szolgáltatás bevezetése utáni tapasztalatok és a rendelkezésre álló anyagi erőforrások függvényében születik döntés majd arról, hogy milyen ütemben és vonalakra terjed ki a jövőben a szolgáltatás” – mondták el lapunknak. A vezeték nélküli internetért külön fizetni később sem kell majd, azt pedig, hogy mely vonatokon működik a szolgáltatás, a menetrendben is jelezni fogják.