Leállt a vonatközlekedés az ország több pontján a vihar okozta műszaki gondok miatt péntek délután, közölte a MÁV. Nem közlekednek a vonatok a székesfehérvári vonalon Mura és Gyékényes között a felső vezeték hibája miatt. Szünetel a vonatforgalom a zalaegerszegi vonalon is, mert Zalaszentiván és Andráshida között több helyen fa dőlt a sínekre. Jelenleg tart a helyreállítás; a MÁV megrendelte a vonatpótló autóbuszokat, tették hozzá.

Orkán erejű szél okozott fennakadásokat péntek délután Zala megyében. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerint a megye tűzoltói folyamatosan vonulnak, a legtöbb bejelentés Lenti, Zalaegerszeg és Keszthely térségéből érkezett.

A nagykanizsai tűzoltóság tájékoztatása szerint Oltárc és Valkonya között erdőtűz ütött ki. A tűzoltók még a helyszínen vannak, egyelőre nem tudni, hogy mitől gyulladt ki az erdő, de a viharos szélnek is köze lehet a tűz terjedéséhez.

A megyén végigsöprő orkán erejű szél számos településen okozott hosszabb-rövidebb áramszünetet, de kimaradások voltak a mobilszolgáltatásban is. A megye északi részén nagyobb mennyiségű eső is kísérte a vihart, Nagykanizsa térségében azonban az erős szél mellett alig hullott csapadék, tapasztalták az MTI tudósítói.

A Zalai Hírlap online kiadása szerint a 75-ös főúton Rédics és Lenti között elszáradt fák tetejét törte le a viharos szél az útra. Gutorföldén is több fát döntött ki a vihar, Csesztregen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKTSZ) kerítését döntötte ki a szél, egy udvari pingpongasztalt pedig felkapott és odébb dobott.

Jelenleg is folyamatosan vonulnak a tűzoltók a péntek délután kitört vihar okozta károk miatt Vas megyében is, közölte a katasztrófavédelem ügyeletese. A legsúlyosabb a helyzet Körmend, Vasvár és Győrvár térségében, ahol úttestre dőlt dőlt fák miatt eddig tízszer riasztották a katasztrófavédelmet, de folyamatosan érkeznek bejelentések.

Heves zivatarok miatt több kistérségre másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat péntek délután. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint szinte egész Somogy megyében, Baranya megyében pedig a sásdi, szigetvári, szentlőrinci és a sellyei kistérségben heves zivatarokra kell készülni, amelyeket viharos erősségű szél, valamint jégeső is kísérhet.

Emellett több nyugati, dél-nyugati területen elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben. Vas, Zala, Veszprém, Tolna, Fejér, valamint Baranya megye több térségében kialakulhatnak hevesebb zivatarok erős széllel, és nagyobb jégdarabok hullhatnak. Az előrejelzés szerint péntek késő délután és este előbb a nyugati határ közelében, majd a Dunántúl középső és délnyugati részein, késő este pedig az északi határ mentén is kialakulhat elszórtan zivatar, amelyekhez viharos, óránként 60-80 kilométeres erősségű szél és helyenként jégeső társulhat.