Kriza: Remélem, hogy békében és nyugalomban

Munkahelyteremtésről, takarékos költségvetésről és többek között Tapolca fejlesztéséről is beszélt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Kilátóban, a Miskolc TV közéleti műsorában.-Egy finn cég betelepüléséről is tárgyaltak a legutóbbi közgyűlés zárt ülésén. Mit lehet tudni erről a vállalkozásról? 

– Európa egyik vezető gépgyártó cégéről van szó. A vállalat magasépítéshez szükséges eszközöket gyárt, jelenleg 4 üzemük van a világon: kettő Európában, egy az Egyesült Államokban, egy pedig Kínában. Hét ország 65 városa közül választották Miskolcot. Huszonnégy hektárt vásároltak meg a Mechatronikai Parkban, ahol első körben körülbelül 400 munkahelyet hoznak létre. Ez egy megbízható, a világpiacon jelenlévő cég.

 

– Másokkal is tárgyalnak?
– A Gustav Wolf Miskolci Drótgyár ötven munkahelyet hoz Miskolcra. A kínai tárgyalások eredményeképpen két gyár telepítéséről is tárgyaltunk az elmúlt hetekben, valamint egy német vegyi konszernnel is folynak egyeztetések. Ezek részleteiről azonban még korai lenne beszélni. Miskolcra települ majd a 112-es segélyhívó ügyfélszolgálati központja is, ez több száz munkahelyet teremt majd. Emellett napirenden van még a Déli Ipari Park közművesítése is.

– Zároltak 2 milliárd forintot Miskolc költségvetési kiadásaiból. Miért volt erre szükség?
– Takarékos költségvetést ígértem, és azt is megígértem, hogy nem fogjuk tovább eladósítani a várost, hogy odafigyelünk a közpénzekre. A múlt évet 1,7 milliárdos hiánnyal zárta a város, ami eleve behatárolta az idei lehetőségeinket. Év közben figyeltük a bevételek alakulását, és miután jelenleg nem látjuk garantáltnak a tervezett bevételeket, lépnünk kellett. Azon dolgozunk, hogy rendelkezésre álljanak a tervezett források – ezért döntöttünk a zárolás, és nem a megvonás mellett. Látunk esélyt arra, hogy az érintett szervezetek, intézmények hozzájuthatnak a most zárolt összegekhez – ugyanakkor a szigorú takarékosság, a racionális gazdálkodás rövid és hosszú távon egyaránt kötelező.

– Melyek azok a kiadások, amiket még le lehet faragni?
– A kötelezően vállalt feladataink nem sérülhetnek. Egyeztetünk az intézmények vezetőivel, akik augusztus 25-éig részletesen kidolgozzák az újragondolt költségvetési terveket. Senki nem veszítheti el az állását, bércsökkentés sem lesz a zárolás miatt. A megtakarításokat egyéb működési költségekből gazdálkodjuk majd ki.

 

– Hol tartanak a megkezdett fejlesztések?
– Zajlik a belváros fejlesztési programja. Nagyon sok épület homlokzata megújul, és további pályázati forrásokat is keresünk erre. A Selyemréti strandon is hamarosan elkezdődik a beruházás – a közbeszerzési eljárás végén tartunk, szeptemberben már szerződést köthetünk, ezután indulhat az építés. Tapolca fejlesztéséről már többször egyeztettünk az ott élőkkel. Világossá vált, hogy sokféle szempont, érdek összehangolására van szükség, ezért úgy döntöttem, hogy egy független, turisztikában jártas céget bízok meg a helyzetfelméréssel és egy fenntartható turisztikai fejlesztési stratégia elkészítésével. A munka jól halad, reményeim szerint hamarosan konkrétumokkal is tudunk szolgálni. Mintegy 4 milliárd forintnyi pályázati lehetőséggel számolunk Tapolcán.

– A legnagyobb léptékű fejlesztés a Zöld Nyíl, ami sok kényelmetlenséggel, olykor bizonytalanságokkal is jár. Mi tartozik a projekthez és mi nem?
– Ez sajnos igaz, a jelenlegi városvezetés számára is komoly feladatot jelentett a helyzet tisztázása, a városlakók érdekeinek képviselete. Sokáig kérdés volt például, hogy a villamospálya megújulása együtt jár-e az útburkolat megújulásával is, pontosabban, kinek kell fedezni ez utóbbi költségeit. Átnéztük a szerződéseket, és kiderült – szemben a korábbi álláspontokkal –, hogy a Zöld Nyíl projekthez elnyert összegből ez is finanszírozható, ennek költségei nem terhelhetik a város kasszáját.

– Augusztus 20-a az államalapítás, Szent István király és az új kenyér ünnepe. Idén hogyan ünnepel?
– Remélem, hogy békében és nyugalomban. Az ünnep az összetartozásunkat is szimbolizálja, és a nagy politikai viharok közepette Miskolcon ez különösen fontos. Tudomásul kell venni, hogy nincs szocialista, fideszes, KDNP-s, jobbikos városrész, ez egyetlen város, mindannyiunk lakóhelye, otthona. Szép példa volt erre az Országzászló alapkőletétele, ahol a pártok is együtt emlékeztek a 77 évvel ezelőtt, 1934-ben is közadakozásból épült első miskolci Országzászlóra. Reméljük, hogy az ünneplés után is megmarad a szándék: a saját helyén, a saját szerepében, lehetőségei szerint mindenki vállaljon részt a város épülésében, gyarapodásában.