Göncruszka. Kovácsműhely volt, melyet a zsidó húsbolttal egybe építettek fel

Egy kovácsműhely kálváriája. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi régiójában fekvő Göncruszkán egy jobb napokat is megélt kovácsműhely várja sorsa beteljesülését. A nagy múltú műhely a 2010-es nagy esőzések során megrongálódott, helyreállítására nincsen pénz, ezért lebontásra ítélték. Augusztus 10-én a műhely pusztulása be is következik, amennyiben addig nem érkezik segítség.

A göncruszkai kovácsműhely a múlt egyik megmaradt részeként élt a település és környékének lakosai szemében. A falun keresztül a középkorban fontos kereskedelmi útvonal vezetett. Számos portéka közül például itt szállították keresztül – gönci hordókba zárva – a Hegyalja borát a Felvidékre, majd onnan tovább, lengyel és orosz területekre. A hegyaljai vasút megépítéséig 7 lóváltó hely volt a faluban. Ezen letűnt idők egyik megmaradt emléke az 1890-ben emelt kovácsműhely volt, melyet a zsidó húsbolttal egybe építettek fel. A kovácsműhely 1960-ig üzemelt. Utolsó bérlője Fűzi János, a húsbolté Deutsch Jenő volt. A műhelyben mezőgazdasági eszközöket készítettek, lovakat patkoltak.

A 2000-es év elejére a teljesen leromlott állagú, de a csodával határos módon megmaradt műhelyt és húsboltot Bucskó Attila, helyi lakos helyrehozta. Az elkallódott berendezési tárgyakat, szerszámokat felkutatta, a kovácsműhelyt korhűen berendezte. Ezt követően az épület ismét üzemelni kezdett, és bárki számára látogathatóvá vált.

Göncruszka település honlapján a következő jellemzés olvasható a kovácsműhelyről: „A ruszkai kovácsműhely épülete tanúsítja, hogy hova való, ugyanazzal a szerkezettel készült, mint minden parasztház, vályogból. Formavilága rendkívül egyszerű, nem hivalkodó, arányai a célszerűséget és az egyszerűséget tükrözik, ez teszi nemessé.”

Hogy a múlt egy darabja soha ne kerülhessen ki a település tulajdonából, és helyi védelem alá kerüljön, az épület magántulajdonból önkormányzati tulajdonba került egy ajándékozási szerződés kíséretében.

Ám a 2010-es a mostoha időjárás és a sok eső hatására a vályogból épített, gyenge lábakon álló épület súlyosan megrongálódott, déli oldala kidőlt. További romlását jelenleg támasztékok védik.

Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Belügyminisztériumhoz az épület korhű felújítása végett. Ám ez a beadott pályázat nem nyert. Az elutasítást úgy indokolták, hogy a kovácsműhely felújítása nem kötelező önkormányzati feladat.

A pénzhiány miatt az önkormányzat saját tulajdonán képtelen végrehajtani a helyreállítási munkálatokat, és mivel statikailag nagyon rossz állapotban van a műhely, félő hogy bármelyik pillanatban leomolhat. Ezért az önkormányzat az épület elbontásán gondolkodik. A kitűzött határidő 2011. augusztus 10.

„Összefogással a kovácsműhely és húsbolt megmenthető, lerombolása kulturális bűncselekmény” – nyilatkozta az ügyben Bucskó Attila, aki az utolsó pillanatban is szeretné menteni, ami még menthető – „Szükség lenne egy statikusra aki önkéntesen vállalná az állapotot felmérést és szakemberként elmondaná, hogyan lehet megmenteni az épületet. Továbbá a megrongálódott fal helyreállításához építőanyag kellene. A pillérekhez tégla, kő, homok, cement, aládúcoláshoz fűrészelt gerendák, és természetesen munkaerő.”

Az önkormányzat és a település lakói megpróbálták menteni a menthetőt, ám mindhiába. A kovácsműhely omladozó falai úgy tűnik, utolsó napjaikat élik át, s szép csendben várják az épület sorsának beteljesülését.

bombahir.hu