A diósgyőri ultrák közleménye: Tisztelt Szurkolótársaink!

Nem szokásunk közlemények kiadása, – mert úgy gondoljuk, hogy a szurkolói élet a lelátón zajlik és nem a médiában, interneten – de olvasgatva a különböző internetes oldalakat (főleg a klubunk hivatalos honlapjának a fórumát) úgy érezzük, hogy most reagálnunk kell, pontosabban tisztáznunk kell a félreértéseket.

Az egyik legkomolyabb vád, ami minket, ultrákat ért, hogy „megtámadtuk” az új fedett lelátót és az ott helyet foglaló szurkolókat. Valójában nem is értjük, hogy ez sokakban hogy merülhetett fel, mivel eddig soha nem viselkedtünk agresszívan más Diósgyőr szurkolókkal. De a véleményekből úgy tűnik, hogy sokan valóban így látták a történteket, ezért is éreztük úgy, hogy tisztáznunk kell az esetet. Az történt, hogy néhányan az új fedett lelátóról alpári stílusban kezdtek kiabálni a szektorunk felé és számon kértek minket, hogy miért nincs szurkolás. Mindezek előzménye, hogy a félidő vége felé kivittek egy embert egyetlen görögtűz miatt, amit a csapatunk góljának tiszteletére gyújtott, fokozva ezzel a lelátó hangulatát. Mivel szervezett szurkolói csoportok tagjai vagyunk, alapelv nálunk, hogy nem hagyunk senkit magára, ha bajban van, vagy ha esetleg olyan dolgot csinál, ami nem helyes. Így többen elindultak az ultra szektor alá, a legtöbben olyan szándékkal, hogy lenyugtassák a kedélyeket. Ezután feszült volt a hangulat nálunk, emiatt néhányan jelezték a provokálóknak, hogy a stadionon kívül tisztázhatjuk a felmerült kérdéseket. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy SENKI NEM AKARTA MEGTÁMADNI (és soha nem is fogja) az új lelátón helyet foglaló szurkolókat (nem is lett volna semmi okunk erre), csak azzal a néhány provokáló személlyel szerették volna néhányan rendezni a félreértéseket.
A „tüntetésről”, „nem-szurkolásról” szeretnénk még tájékoztatást adni

Úgy gondoljuk, hogy a vasárnapi eset is bebizonyította, hogy az ultráknak van igazuk, amikor felemelik a hangjukat a bevezetendő törvény ellen. Ugyanis egy apró szabálysértés miatt előállítás történt, olyan dolog miatt (pirotechnika), amit mindenki látványosnak tart, sérülést rendeltetésszerű használatnál nem okoz, ráadásul néhány héttel ezelőtt tucatszámra került bevetésre a lelátón pl. a bajnokavató mérkőzésen is. És a törvény még nincs is hatályban, csak sejteni lehet, hogy mi fog történni szeptember 1-je után ilyen esetekben. Természetes, hogy vannak olyan emberek, akik nem értenek egyet a tiltakozás ezen formájával. Azt viszont tudni kell, hogy nem ez volt az első lépés, hogy a stadionokban történik a tiltakozás. A szurkolócsoportok érdekeit képviselő Szurkolói Irodát meg sem kérdezték az új törvényről – ami egyértelműen a szurkolókat érinti -, holott lett volna véleményük és direkt ezért lett létrehozva, hogy az illetékesek tudjanak hivatalosan is kommunikálni a szurkolókkal! Miután semmivé vették ezt a szurkolói érdekképviseletet, nem maradt más a csoportok számára, mint a stadionban való véleménynyilvánítás.

Mi magunk is sokan beszélgetünk arról, hogy mi a jó megoldás. Csak azt kérjük, hogy tiszteljenek és bízzanak bennünk, soha nem a rossz szándék vezérelt minket. Döntéseinket próbáljuk úgy meghozni, hogy azok megfeleljenek az elveinknek és a Diósgyőrt vagy a diósgyőri szurkolói életet szolgálják. A tüntetéssel sem a csapatot akarjuk büntetni és ezt ők is tudják, hanem meg akartuk mutatni, hogy milyen a hangulat a stadionban, ha nincs szurkolás és milyen, ha van. Mi soha nem kértük számon az ultraszektoron kívül elhelyezkedő szurkolókat, hogy mennyit szurkolnak, ezért volt számunkra meglepő és sértő, hogy sok olyan ember mondta rólunk, hogy büntetjük a csapatot a 10 perces „némasággal”, akik sokkal kevesebbet szurkolnak, mint mi. Ahogy fentebb írtuk, természetes hogy vannak olyan emberek, akik másképp gondolkodnak mint mi. Ha annyira fontosnak érzik a véleményüket hogy velünk is tudassák, tegyék meg a csoportok vezető embereit keresve kulturált formában a játékidőn kívül személyesen, meccs előtt, szünetben vagy akár meccs után. Ez esetben korrekt eszmecserére lehet számítani, azt azonban továbbra sem fogjuk tűrni, hogy meccs közben alpári módon szidjanak minket bármi miatt és ezzel feszültté tegyék a mérkőzés hangulatát!

A tiltakozás részben igenis elérte célját, ugyanis nagyon sok helyen témaként szolgál, sokan fejtik ki a véleményüket a törvénnyel kapcsolatban és már az nagy szó, hogy „nem adjuk olcsón” a bőrünket, hanem ameddig tudunk, küzdünk az igazságtalanságok ellen. Továbbra is lehet számítani tiltakozásra határozatlan ideig, ami valószínűleg nem mindig 10 perces csöndben fog megnyilvánulni. Más nagyobb szurkolótáborok vezetőivel is folyamatos kapcsolatban vagyunk, figyelembe fogjuk venni az ő ötleteiket is.

Ígérhetjük, hogy a jövőben is harcolni fogunk az igazunkért és azért, hogy a diósgyőri szurkolói élet fennmaradjon és a lehető legjobb formában működjön.

Diósgyőri szurkolói csoportok”