Egy basset hound – ilyen volt Colombó kutyája – nyugalmával lépte át a Rubicont tegnapi sajtótájékoztatójával leváltott polgármesterünk : soha senki nem merészelte ugyanis eddig ebben a demokratikus bő két évtizedben politikai ellenfeleit azzal vádolni, hogy szándékosan tönkretették Miskolcot.

 Káli csütörtökön megtette.

Egészen pontosan, ezt merészelte

  a nagy nyilvánosság előtt kijelenteni:”… és ma már azt mondom, hogy nem csak a hozzá nem értő, hanem szándékosan Miskolc város gazdaságának, Miskolc város tönkretételére irányuló városvezetés munkájáról van szó.”

 

A jelenlévő sajtómunkások közül senki nem kérdezte meg, hogy a mikrofonba hangosan beszélő ember mindezt komolyan gondolja-e. Mert ha komolyan gondolja, akkor a következő néhány percben a volt polgármesternek a rendőrségre, vagy a pszichiátriára kellett volna távoznia, megakadályozandó Kriza Ákosék további ámokfutását. Azt, hogy a majd kétszázezres város gazdaságában, közösségi életében, a várost jelenleg irányító hivatali adminisztrációban, esetleg a most újra NB I-be jutott focicsapat felkészülésének finisében, ezek a mindenre elszánt bajkeverők, a mostani városvezetők, újabb, esetleg helyrehozhatatlan károkat okozzanak.

De sem Káli, sem a jelenlevő Tompa, sem Halmai egykori Holding igazgató nem ezt tették. A fentiek elhangzása után, erről azután már inkább hallgattak.

Mintha mi sem történt volna.

Vártam, hogy a helyi FIDESZ, vagy a városházi frakció tagjai – vannak ott páran – legalább ma megszólalnak és Káli szavait – mintha lenne politikai arányérzékük – értékének megfelelően kezelik.

De nem: mindezek után, a város valószínűleg valaha élt legértékesebb gazdasági vezetője, vezető kádere – hisz ne feledjük, csak a közpénzből finanszírozott életbiztosítása volt a köztiszteletben álló Halmai úrnak majd negyven millió – oktatta tovább a hátralévő időben, ezen a jó hangulatú sajtájon, a mostani város és Holding – vezetést.

Például, a felelős gazdálkodásra. Az átláthatóság fontosságára, a pontos könyvelésre.

De most már – mindezek után – hogyan tovább? Az egykori polgármester, a szándékos károkozás hihetetlenül súlyos vádjával a demokratikus közéletből diszkreditálni akarja a mostanit.

Ez nem maradhat következmények nélkül.