Az év leghosszabb napját a franciák 1982-ben nyilvánították a Zene Ünnepének, Magyarország 1997-ben csatlakozott az időközben világméretűvé lett kezdeményezéshez. Az itthoni Zene Ünnepe hol nagyobb, hol kisebb buli volt, több-kevesebb külföldi fellépővel. Idén lesz néhány francia, lengyel, szlovák stb. zenekar, de a lényeg a (majdnem) mindenfelé zenélő rengeteg együttes, énekes-dalszerző, kórus, miegyéb, kocsmarocktól klasszikus zenéig, reggae-től drum and bassig.

A legizgalmasabb külföldinek a francia Lyre Le Temps ígérkezik (Millenáris Port.hu Nagyszínpad, 21.00): sanzon, hiphop, jazz, rock and roll és miegyéb találkozik zenéjükben, de az átlagos ilyen mindentbele zenekaroknál sokkal izgalmasabban. (Illusztrációnk az ő logójuk.) Szintén francia a Gödörben fél kilenctől fellépő Les Croquants, céljuk a sanzon életerejének bizonyítása. Utánuk ugyanitt Deadly Hunta brit dancehall-előadó is látható. A Paprika Korps Lengyelországból érkezik a Nehru Partra (a Boráros térnél a Duna partján) keményebb rockkal ötvözött reggae-t játszani, este tíztől. Ugyanúk Balatonlellén is játszanak 22-én; Egerben a szlovák Longital látható stb.

A teljes programban szerepel még a Riddim Colony, Anselmo Crew és a Nemjuci, Chalaban és efZámbó Happy Dead Band, Balaton, valamint Kettős Tamás és a vadszamarak. Utóbbiak az R33-Dalok.hu színpadon, ahol nagyon sok koncert lesz kora délutántól, helyileg itt. A budapesti rendezvények jó része a Millenárison zajlik több színpadon, illetve a Ferencváros utcáin, terein, de ezen kívül is szerte a városban. A vidéki városok közül Pécs, Székesfehérvár, Eger, Balatonlelle, Kapuvár, Debrecen, Miskolc csatlakozott, továbbá Nagyváradon is lesz Zene Ünnepe. Érdemes nézegetni a részletes programot a hivatalos honlapon.