Túljutott a gazdasági, pénzügyi válságon Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága, mind az export, mind a belföldi értékesítés nő, ennek köszönhetően az adóbevételek is gyarapodnak – összegezte az év első negyedének gazdasági eredményeit Olasz András, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) megyei adóigazgatóság vezetője miskolci sajtótájékoztatóján, szerdán.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a külkereskedelmi mérleg pozitív szaldója az év első negyedében 85,5 milliárd forintra rúgott, míg az előző év hasonló időszakában ez 67,5 milliárd forint volt – mondta az igazgató, hozzátéve: a megye gazdaságáról kedvező képet fest az is, hogy a cégek az év első három hónapjában 54 százalékkal többet, csaknem 19 milliárd forintot fordítottak beruházásra, mint tavaly, az első negyedévben.

Fejlesztésekre a legtöbbet, 10 milliárd forintot a vegyipari cégek, főleg a TVK, és a BorsodChem költött.

Olasz András azt is elmondta: a recesszió végére utal az is, hogy a költségeikkel tételesen elszámoló egyéni vállalkozások jövedelmezősége is javul, és nő nyereségük is. Az összes egyéni vállalkozó több, mint fele nyereséget mutatott ki bevallásában, ezek összértéke csaknem elérte a 3,5 milliárd forintot.