Csütörtökön nem tüntethetnek a rendőrök, mert berendelték őket, hogy fokozott közbiztonsági ellenőrzést végezzenek. A Független Rendőr Szakszervezet szerint a rendőri vezetők ezzel az „alattomos” intézkedéssel akarják megakadályozni, hogy ők is csatlakozhassanak a szakszervezeti tüntetésekhez.

A Független Rendőr Szakszervezet szerint a rendőrök alapvető emberi jogait sértette meg az ORFK azzal, hogy csütörtökre fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el. Aznapra ugyanis több városban is szakszervezeti tüntetések lesznek a kormány ellen. A tüntetéshez rendőrök is csatlakoztak volna, ám a most elrendelt közbiztonsági ellenőrzés ezt megakadályozza.
Mobiljuk se lehet

Az ORFK a tüntetés napjára reggel héttől éjfélig szolgálatteljesítésre rendelte az összes rendőrt, aki nincs szabadságon vagy betegállományban. Még azt is megtiltották a rendőröknek, hogy ezen a napon saját mobiltelefonjaikat maguknál tartsák. A Független Rendőr Szakszervezet szerint ez eltér a szokásos gyakorlattól.
/

„Hatályos alkotmányunk minden magyar állampolgár számára biztosítja a békés gyülekezés jogát és a véleménynyilvánítás szabadságát. A rendőrség vezetése most e jogától is megfosztja a hivatásos állományt azáltal, hogy „véletlenül” éppen azon a napon rendeli el a teljes állomány igénybevételével járó akciót, amikor a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetése elleni tiltakozásuknak adnának hangot” – áll az FRSZ közleményében.