Hogy kerül az egyik legnagyobb adóhátralékos  egy város képviselő-testületébe? Poharelec László (47), a Békés megyei Gyomaendrőd egyik helyi képviselője, a civil Körösök Vidékéért Egyesület színeiben politizál, ám neve az adóhivatal szégyenfalán is megtalálható.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Poharelecet az adótartozással rendelkező magánszemélyek között tartja nyilván, amely nem kis dolog, legalábbis a tartozás mértékét nézve. Ebbe a díszes társaságba csak az kerülhet be, aki legalább 10 mil­lióval sáros, és minimum 180 napja görgeti a hátralékot. Márpedig a gyomaendrődi városatya az április 29-i állapot szerint „megfelelt a szigorú követelményeknek”.

 

Poharelec László, a helyi panzió tulajdonosa szerint koncepciós eljárás folyik ellene évek óta

Nézve a képviselő vagyoni helyzetét, nem úgy tűnik, mint aki nem tudná megadni az államnak, ami az államé. A várospolitikus a helyi Fészek panzió tulajdonosa, de ügyvezetője a 11 millió forint jegyzett tőkéjű Gold Menü Kft.-nek is. Sőt a társaság egyik kiskorú tagjának – akivel legalább névrokonságban áll – törvényes képviselője is. Bokros teendői mellett Poharelec a városi tulajdonban lévő gyomaendrődi Liget Fürdő Kft. felügyelőbizottságának tagja. A tisztet képviselővé választása után nyerte el, bár a fürdő tájékoztatása szerint tiszteletdíjáról lemondott.

A Blikk megkereste a tartozó városvezetőt, aki azt állította: ez az ügy annyira bonyolult, hogy csak személyesen nyilatkozna, de néhány kérdésre mégis válaszolt.

– A tartozás a vagyonosodási vizsgálatkor feltárt, eltitkolt jövedelemből fakad – mondta, s azért nem emlékszik a részletekre, mert mindez 3-4 éves. Ezt követően azt állította: ügye állítólag „koncepciós eljárás” volt, amit a mostani kormány is kimondott, illetve szerinte bebizonyosodott, hogy „alkotmányellenes” volt. Végül tagadta, hogy létezne az adóhatóság internetről letölthető listája, amelyen a neve és lakcíme is szerepel, végül lecsapta a telefont. Így már meg sem kérdezhettük tőle, ismeri-e azt a Poharelec nevű hölgyet, aki ellen az adóhatóság június 5-i adatai szerint végrehajtási eljárás folyik.

A Körösök Vidékéért Egyesület elnöke, Béres János azt mondta, nem tudták, hogy Poharelecnek tízmil­liós adótartozása van, amikor elindították a választásokon.

– Szerintem az, hogy az adóhatósággal milyen adóelszámolási vitája van a képviselőnek, az rá tartozik – mondta Béres János jelenlegi elnök-írja a blikk.hu