A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma még az évzáró ünnepségek előtt megújíttatta a Himnuszt. Megkérdeztük a miniszterurat, mi volt a baj a régivel.

HírCsárda: Miért volt szükség a Himnusz zenei alapjának megváltoztatására?

Réthelyi Miklós: Számtalan szakmai indokot fel tudnék sorolni, de nyilván ön is tudja, hogy kétharmadunk van. Miért pont ezt ne változtattuk volna meg? Na ugye. Én először kapásból le akartam cserélni a kedvenc Boney M nótámra az egészet, de aztán abban maradtunk, hogy ragaszkodjunk az eredeti szöveghez és zenéhez, és csak olyan pontokon változtassunk, ahol szakmailag feltétlenül szükséges.

Melyek ezek a részek?

Hát először is, Himnuszunk túl lassú volt. 120 bpm alatt nem nagyon készülnek manapság ütős felvételek, úgyhogy felpörgettük kicsit Erkelt. Az egész kapott egy bólogatós zenei alapot, pár igencsak zsíros beattel. Bekerült a közepébe egy tört ütemű kiállás is, a dubstep most nagyon megy, de úgy van megcsinálva, hogy pár év múlva majd lehessen cserélni valami másra. Végül a sorok végeit jól megpakoltuk scratchekkel, hogy még fiatalosabb legyen. Beleraktunk egy nagyon jellegzetes hangmintát is, mert a mash up is nagyon menő dolog, de ez már tényleg legyen meglepetés! Most inkább ez az elektromos vonal megy, de később tervezünk egy metal verziót is A-ra hangolt gitárokkal, rengeteg blastbeattel, és egy Rubcsics Ricsi szólóval.

Erre az alapra jön aztán rá a kórus?

Természetesen a kórust is lecseréltük. Az új Himnuszt a minisztérium dolgozói nyomták fel, aztán rátoltuk az autotune-t, és kész. Így megfelel a mai trendeknek, és sokkal vidámabb is lett a dal.

Ha jól tudjuk, nem csak a zenén, hanem a szövegen is változtattak.

Ez így van. Természetesen a fontos részek sértetlenül maradtak, ugyanakkor úgy döntöttünk, hogy a töltelék szavakat lecseréljük, hogy itt is legyen egy kis modernizálás. Így eltűnt a szövegből többek között a meg, a bal, a ha, az akit, és a rá is, helyettük olyan trendi, fiatalos szavak kerültek be, mint a mizu, a lájk, a zsír, a party, a gáré, vagy éppen Orbán Viktor. Remélhetőleg eltűnik végre a hullaszag, ami eddig körbelengte a magyar Himnuszt. Mi most adtunk a népnek egy igazán ütős dalt, reméljük a rádiók játszási listáin is egyre feljebb kúszik majd! Már a klipet is tervezzük hozzá, SP fogja rendezni, és lesz benne minden, ami egy ilyen modern fiatalos klipbe kell, partiszemcsik, pingvin, táncosok, minden. Jó lesz, na!