Ingyen osztogatták az uborkát a termelők vasárnap Békéscsabán, hogy ne rohadjon rájuk a zöldség, és persze azért, hogy visszaszerezzék a bizalmat a magyar zöldség iránt. Fazekas Sándor szerint nincs ok a pánikra.

A helyi hatóságok elöször a nem megfelelően tárolt húsokra, mosatlan zöldség- és gyümölcsfélékre gyanakodtak, másnap már spanyol uborkát emlegettek, aztán finomítottak, spanyol szállítóra. Spanyolországban egyetlen megbetegedés sem volt, Németországban viszont emberek haltak meg a rejtélyes vírustól.

 

Az MTV stábja a békési megyeszékhelyen és a román határ melletti Méhkeréken is járt. Ott amerre a szem ellát, fóliasátrak állnak. A falu szinte összes lakosa uborkatermesztésből él. Ott is találkoztak olyan gazdákkal, akik Békéscsabáról tértek vissza, ahol szintén uborkát osztogattak. Azt mondják, megpróbálják visszaszerezni a bizalmat.

Goron Zsolt még a szüleitől vette át a gazdaságot, övé az egyik legnagyobb uborkaföld a faluban. A fővárosi nagybani piacra szállítanak. Az Estének azt mondta: egy hete leállt a piac. Vasárnap hajnalban megrakott autóval érkeztek Budapestre, ahol a kereskedők közölték velük, hogy még a hét közepén átvett áru is érintetlen, csak mutatóba visznek néhány kilót az árusok. Most azt fontolgatja, jobb lenne gyorsan kiirtani az ültetvényt, hogy ne növeljék a veszteségüket.

A fővárosi piacokon azt mondják, egy hét alatt tizedére esett vissza az uborka forgalma. Volt, aki három tonnát vitt ki a héten a szeméttelepre. A szaktárca kampányba fogott, vasárnap hajnalban még a földművelésügyi miniszter is uborkát kóstolgatott a Vásárcsarnokban. Fazekas Sándor szerint teljesen indokolatlan pánik harapózott el a magyar termékek iránt. Azt mondta: a magyar zöldség és gyümölcs megbízható, emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy zöldség miatt Magyarországon bárkinek fertőzése legyen.

Méhkeréken rögtönzött falugyűlést tartottak vasárnap, de a polgármester sem tudta megnyugtatni a termelőket. Tát Margit azt mondta: sajnálja az embereket, mert közöttük nőtt fel, de az önkormányzatnak nincs lehetősége a zöldséget felvásárolni, hiszen ők sem tudják betárolni, eladni. Szerinte meg kell próbálni az eladhatatlan zöldségeket szervezetten elvinni. és ingyen felajánlani, akár közétkeztetésnek, akár iskoláknak, óvodáknak, akár kórházaknak, bármilyen olyan intézménynek, ahol fel tudják használni.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Az Estében azt mondta: minden szereplőnek el kell gondolkoznia azon, hogy amit mond, amit állít, annak milyen következményei lehetnek a jövőben. A tárcavezető az uniós soros elnökeként jövő keddre összehívta az agrárminiszterek tanácsát, hogy minél hamarabb megszülessenek a szükséges döntések, intézkedések. Mint mondta: a bizottság már dolgozik a megoldáson, és az uniónak vannak olyan eszközei, amelyek ilyen krízishelyzetekre szólnak, de ehhez hasonló, nagy problámával még nem szembesült a közösség.

A tárcavezető lehetséges megoldásként említette, hogy térítés mellett nagyobb mennyiségű terméket vonjanak ki az uniós piacról, vagy kényszerszüretet lehet elrendelni és finanszírozni, illetve a tagállamok és az unió is adhat támogatást. Emellett marketingeszközökkel, a piacok meggyőzésével is meg kell próbálkozni. A miniszer Az Estében is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a magyar zöldésgek, a magyar gyümölcsök egészségesek. A szigorú hazai élelmiszerbiztonsági rendszer garantálja a magyar fogyasztók biztonságát, és import uborka gyakorlatilag nincs is az országban – tette hozzá.