A legújabb felmérések szerint egy év alatt drasztikusan, 10 százalékkal csökkent a szülések száma. Ercsey Katalin, LMP-s képviselő a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában elmondta, reméli, nem arról van szó, ami más dél-európai országokban is tapasztalható, vagyis hogy „a kormányzati hangzatos szavak és a valóság közötti óriási ellentmondás miatt csendes szülési sztrájk  bontakozik ki Magyarországon is”.

 

Ertsey Katalin úgy véli, nálunk is szóban látványos a gyermekvállalás támogatása, de a törvények valójában nem segítik ebben a családokat. A pénz erre ugyanis nem megoldás, ez a fajta támogatás ugyanis csak a magasabb jövedelműeknek kedvez – mondta az LMP-s képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Kopp Mária – aki nem mondhatni, hogy baloldali beállítottságú szakértő – is arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a rugalmas munkavégzést kellene a kormánynak támogatni.

„Csakhogy a kormány újabban úgy értelmezni a rugalmasságot, hogy rugalmasan és gyorsan ki lehet rúgni a munkavállalót, ez valóban része a rugalmas munkaerőpiac felfogásnak, de teljesen hamis akkor, amikor a másik oldal, az, hogy a kisgyerekes anyák hogyan végezhetik szülés után a munkájukat, hiányzik” – hangsúlyozta Ertsey Katalin.

A dolgozó nőknek gyerekszülés után radikálisan megváltozik az életük, szülés után azonban gyakorlatilag lehetetlen visszakerülniük a munkaerőpiacra – mondta az LMP-s képviselő, aki szerint tömegesen lehetne a családi napközik számát emelni, ha elfogadnák az ökopárt javaslatát, miszerint a családi napközi normatívát fel kellene emelni az óvodai szintre.

Ertsey Katalin szerint így 3-4 édesanya indíthatna családi napközis vállalkozást, ami más anyukáknak is megoldást jelentene. A kormány részéről azonban semmilyen reakció nem történik, csak halogatás – tette hozzá a képviselő.