Részvétét fejezte ki Mádl Ferenc halála miatt Orbán Viktor kormányfő, Tarlós István főpolgármester és a parlamenti pártok vezetői is.

 

„Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!” – írta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálának hírére Orbán Viktor miniszterelnök .A kormányfő a Facebookon tett közzé bejegyzést egy órával az után, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte, elhunyt a volt államfő.

Tarlós István főpolgármester közleményben azt írta, megdöbbenéssel értesült Mádl Ferenc halálhíréről. A volt államfő a múlt héten lett Budapest Díszpolgára. A főpolgármester őszinte részvétet kíván a családnak.

Mádl Ferenc élete és munkája példa volt mindannyiunk számára – közölte a Fidesz. A kormánypárt közleményében azt írta: mély megrendüléssel értesültek Mádl Ferenc haláláról. A Fidesz a korábbi államfő családjának és hozzátartozóinak őszinte részvétét fejezi ki.

„Fájdalmukban és gyászukban osztozunk, hiszen Mádl Ferenc élete és munkája, a nemzetért és az országért tett szolgálata példa volt mindannyiunk számára. Nyugodjék békében” – zárul a kommüniké.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) együttérzéssel osztozik Mádl Ferenc családjával és mindazokkal, akiket fájdalommal tölt el a korábbi államfő elvesztése. Semjén Zsolt azt mondta, hogy Mádl Ferenc szerény, szeretetre méltó személyiségét az egész nemzet tisztelte.

„Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját” – fogalmazott a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt felidézte, hogy Mádl Ferenc akkor kezdte meg államfői megbízatását, amikor Magyarország Szent István nagy művének, a keresztény magyar államiságnak a millenniumára emlékezett.

„Emléke segít bennünket abban, hogy hazánkat mindenekfelett, minden magyar ember érdekében szolgáljuk” – emelte ki a KDNP elnöke.

Az MSZP őszinte részvétét és mély fájdalmát fejezte ki Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíre hallatán vasárnap. Emlékét egy nemzet őrzi méltán a szívében – írta közleményében Mesterházy Attila.
A pártelnök-frakcióvezető szerint Mádl Ferenc személyében olyan köztársasági elnököt tisztelhettünk, aki mindig az egész magyar nemzet érdekeit szem előtt tartva képviselte Magyarországot, de nemcsak külföldön, hanem az itthoni politikai életben is.

Hozzátette: a legfőbb emberi értékek, mint a szabadság tisztelete, a szolidaritás, szeretet, egyetértés és harmónia mentén képviselte azt a politikát, amely méltóságot adott egy egész nemzetnek. Azt hirdette: a legkülönfélébb politikáknak és kultúráknak közeledniük kell egymáshoz az összefogás jegyében – olvasható a szocialista politikus közleményében.

Mesterházy Attila véleménye szerint Mádl Ferenc elnöksége idején Magyarország nemzetközi tekintélyt vívott ki magának, amellyel az európai közösségek megbecsült tagjává válhatott az ország. Emlékét egy nemzet őrzi méltán a szívében – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint Mádl Ferenc tudós emberként, miniszterként és köztársasági elnökként is hazáját szolgálta, távozása súlyos veszteség a magyar demokrácia számára. A szocialista politikus közleményében azt írta: szomorúan értesült Mádl Ferenc haláláról. „Emlékét megőrzöm” – tette hozzá.

Részvétét fejezte ki a Jobbik Mádl Ferenc halála miatt. Vona Gábor, a párt elnöke azt írta közleményében, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom a gyászoló családot, barátait, tisztelőit együttérzéséről biztosítja.

Az LMP megrendülten fogadta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálának hírét. Az ellenzéki párt frakcióvezetője, Schiffer András közleményében azt írta: Mádl Ferenc a nemzetközi magánjog professzoraként, majd az első szabadon választott kormány tagjaként elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjában.

„Az Antall-, majd a Boross-kormány kultuszminisztereként a kultúrharcos hangulat enyhítésére törekedett. A III. Köztársaság második elnökeként – saját meggyőződéséből fakadóan – következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat az őt elnöki székbe segítő parlamenti többséggel szemben is” – közölte.

Az LMP részvétét fejezi ki Mádl Ferenc családjának, valamint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek, melynek a korábbi államfő alapító elnöke volt.
inforadio.hu