Határon átnyúló médiaprojekt

(Harnócz Sándor projektvezető a kép baloldalán)A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézete felügyeletével indult útjára a „Közös értékeink” címet viselő, határon átnyúló médiaprojekt, amely négy felvidéki és négy magyarországi televízió közös műsorcseréjét teszi lehetővé egy éven keresztül. A médiaprogram része a Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013-nak.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg 468.972 Euro támogatással.
A projekt célja, hogy erősítse a szlovák-magyar kapcsolatokat, a térség gazdasági versenyképességét és felzárkózását a turizmusban és a gazdaságban, valamint bemutassa közös kulturális értékeinket határon innen és túl.

A projekt vezető partnere a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet, amely begyűjti, lektorálja, összeállítja és szlovák nyelvre való feliratozás után, visszaküldi a heti 1 órás adásokat a projektben résztvevő televízióknak, amelyek ezt követően hetente sugározzák az elkészített adást.
A projektben résztvevő televíziók: Felvidékről a Királyhelmeci, a Szepsi, a Rozsnyói és a Rimaszombati Regia, míg Magyarországról a Sátoraljaújhelyi Zemplén Televízió, az Ózdi Televízió, valamint a Putnoki Városi Televízió és a Kazincbarcikai Diák Tv.
Az adás természetesen Miskolcon és vonzáskörzetében is látható kábelhálózaton.
A partnerek a műsorok készítése során kiemelt figyelmet fordítanak továbbá: a határ-menti területek erősebb gazdasági és szociális integrációjára, a térség gazdasági versenyképességének erősítésére, az emberek és közösségek közötti társadalmi és kulturális koherencia növelésére, a környezet -és természetvédelemre a határ menti térségben, és a természeti értékek védelmére. A határ menti térség elérhetőségének és az információáramlásának növelésére, a települések és a településen élők közötti információáramlás ösztönzésére, a határ menti térség szegregációjának csökkentésére. A társadalmi, gazdasági felzárkózás, identitás-tudat erősítésére, a hagyomány és újítás harmonikus fejlődésére, a regionális tudat fejlesztésére a társmegyékkel kiépített kapcsolatok révén, valamint az állampolgárok életminőségének javítására.

A projekt partnerei a közös célok megvalósítása érdekében közönségtalálkozókat, workshopokat és konferenciákat szerveznek a tényleges médiamunkán kívül.
A „Közös értékeink” projektet intenzív dokumentációs és kommunikációs tevékenység kíséri annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a programokról, illetve a projekt keretében megtartott rendezvényekről.
A kommunikációs tevékenység másik fontos pillére a projekt számára létrehozott weboldal, amelyen a kiadvány adatai mellett a rendezvényekkel kapcsolatos aktuális információk is megtalálhatók.
A kommunikációs tevékenység harmadik csatornáját azok az üzenetek képezik, amelyeket a programokkal kapcsolatban a helyi és regionális sajtóorgánumokhoz juttatnak el a partnerek.