A Németországban terjedő bélfertőzés oka Spanyolországból származó uborka lehet. Az E. coli baktérium rendkívül veszélyes típusát a hamburgi higiéniai intézet munkatársai négy uborkában is kimutatták, ebből három az ibériai félszigetről származik.

 

Korábban annyit lehetett tudni, hogy a megbetegedést nyers zöldségek – paradicsom, fejessaláta illetve uborka – okozták, amelyek valahonnan Észak-Németországból származtak. Ám könnyen lehetnek importzöldségek is, amelyeket hajóval szállítottak Hamburgba, és innen osztották szét az országban.

 

Bár a baktérium korábban is ismert volt, ez a fajtája, az EHEC rendkívül ellenálló az antibiotikumokkal vagy a penicilinnel szemben. Kutatók kimutatták, hogy az antibiotikumos kezelés még ront is a beteg állapotán, hiszen további toxinokat szabadít fel, és vesekárosodást okozhat.

A németországi Robert Koch intézet korábban felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőleg ne fogyasszanak Észak-Németországból származó nyers paradicsomot, uborkát és salátát. A helyi termelők ezen felháborodtak, mondván, hogy nem valószínű, hogy ők lennének a hibásak: a zöldségek azon az éghajlaton még nem érnek, a piacon kapható termékek valószínűleg máshonnan származnak.