Noha a világszervezet csak május végére ígéri állásfoglalását, egy svéd kutatócsoport határozott véleményt alkotott.

A mobiltelefon akkor sugároz a leginkább, amikor hívás érkezik rá. Hogy a gyakori használat okozhat-e agydaganatot, azt több nemzetközi kutatócsoport évek óta, és már a WHO is vizsgálja. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői május végéig foglalnak állást a kérdésben.

Ugyanakkor svéd kutatók egyértelműen megfogalmazták véleményüket, miszerint van összefüggés a rák és a mobiltelefonálás között – mondta a Krónikának Jánosi Gábor, az Országos Sugárbiológiai Intézet osztályvezetője.
Hőkamerával vizsgálják a mobilt

A svéd vizsgálatot 2200 rákos beteg bevonásával végezték – jegyezte meg a szakember.

A kutatók azt feltételezik, hogy minél tovább használja valaki a telefont, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki agydaganat. Növeli a rizikót az is, ha korán kezdi valaki a telefonálást. Egyes kutatócsoportok azt találták, hogy a gyerekek különösen veszélyeztetettek lehetnek. Nem véletlen, hogy a WHO külön vizsgálatot szentel a fiatalokat ért környezeti hatásoknak – tudta meg a Krónika Pusztai Zsófiától, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetőjétől.

„Egyre több a fiatal felhasználó, és sokkal hosszabb ideig használják életük során, a mobiltelefon sugárzás tehát sokkal hosszabb ideig használják. Rájuk külön potenciális hatásvizsgálatok vannak folyamatban jelenleg is.”

Május végén derül ki, milyen ítéletet mond a WHO. Ami már most is biztos, az agyra hatással van a mobiltelefon sugárzása. A magyar sugárbiológiai intézet mutatta ki elsőként, hogy a mobiltelefon időszakos memóriazavart okozhat.