27 éve nem minősítettek egyetlen  magyar várost sem gyógyhellyé. Sárvár most erre címre pályázik, ha sikerül az ország 14. gyógyhelye lehet a fürdőváros. Ennek elérése érdekében, az elmúlt években már több, milliárdos összegű fejlesztést hajtottak végre. Becslések szerint: a minősítés 25-30 milliárd Ft beruházást indukálhat a városban, amelynek jelentős része turisztikai fejlesztésként valósulhatnak meg.

Az országban 13 olyan település létezik, amely

  rendelkezik gyógyhely-minősítéssel. Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatója szerint: ha megkapják a minősítést, az eddigieknél is több turista jön Sárvárra, így jócskán túllépik majd évente az eddigi félmilliós látogatószámot.

 

1984-ben ítélték oda utoljára a gyógyhely címet. Gyógyhely például Hévíz, a Balfi Szanatórium, Harkány és Hajdúszoboszló. Sárváron most a termál körút megépítésével 250-300 hektár közötti terület az, amely a gyógyhelyi arculatnak megfelelő. Az új gyógyhely lesz az első, amely a klasszikus, idősebbeknek szóló gyógyfürdői szolgáltatások mellett, a fiatalálabbaknak, a gyermekes családoknak is igazi, nemzetközi szinten is megfelelő wellness és élményjellegű szolgáltatásokat is kínál. – mondta Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

A gyógyhelyminősítést procedúrájában, több feltételnek is meg kell felelnie majd a településnek: mivel az elismerést az egész város, vagy egy városrész kapja, ezért a település környezetének is a gyógyulni vágyók igényeit kell szolgálnia. Vizsgálják például, hogy van-e elég kerékpárút vagy zöld övezet, illetve hogy milyen magas a zaj- és porszennyezés a településen. A városnak garanciákat kell biztosítania például a sárvári víz minőségére, a levegő és a város tisztaságára. Egyszóval a város vezetésének arra kell törekednie, hogy „ötcsillagos várost építsen” – mondta Kondora István, a város polgármestere.

A címet körülbelül egy év múlva kaphatja meg Sárvár, addigra vizsgálják meg, hogy megfelel-e az összes feltételnek a város. Ha sikerül, Sárvár lesz az ország 14. gyógyhelye. Becslések szerint: a minősítés újabb 25-30 milliárd Ft beruházást indukálhat a városban, amelynek jelentős része turisztikai fejlesztésként valósulhatnak meg.