Alaposan megnehezítheti a külföldi rendszámos autók használatát, ha megszületik az e héten a gazdasági bizottság elnöke által ismertetett törvénymódosítás.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke, üldözné az itthon, külföldi rendszámos autókkal közlekedő magyar állampolgárokat, ők ugyanis sem regisztrációs adót, sem forgalmi adót nem fizettek autójuk után Magyarországon.

Amennyiben a parlament megszavazza a gazdasági bizottság elnökének javaslatát, a magyar állampolgárságú, de külföldi rendszámú autót vezetőknek saját maguknak kell majd ártatlanságukat bizonyítani

Mint arról már korábban írtunk, az új autók árának mintegy harmadát jelentő hazai (regisztrációs és forgalmi) adók a használtaknál a vételár könnyű szerrel több, mint felét is kitehetik. A szemfülesek külföldi forgalomba helyezéssel vásárolnak a hazai áraknál olcsóbban négykerekűt és mivel rajtuk macerás lenne a bírságok behajtása, járulékos kedvezményként a parkolási, úthasználati és akár szabálysértési bírságok alól is mentesülnek.

E jogi kiskapu bezárására a Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottság hamarosan törvényjavaslat-csomagot terjeszt a parlament elé. E csomagban egyébként a gépjármű szakma által kért adóváltozások is helyet kapnak, ám míg utóbbiak csak az őszi adótörvényben kerülhetnek megszavazásra, a külföldi rendszámok használatát nehezítő passzus már a tavasziban. Így a nyártól már nem a hatóságok kötelezettsége lesz annak bizonyítása, hogy azt a nem életvitel szerűen a bejelentett külföldi lakcímén tartózkodó tulajdonosa (gazdasági társaság esetén nem túlnyomórészt a bejelentett országban tevékenykedő cég) jogszerűtlenül használja Magyarországon, hanem ennek ellenkezőjét a tulajdonos lesz kénytelen alátámasztani, különben autójának regisztrációs adóját és áfáját büntetésként kétszeres mértékben kell majd befizesse.

Mint azt a jogalkotók mondják, a drákói szigor előtt érdemes honosíttatni a külföldi rendszámos autókat, az utóbbiak árelőnyét hirdetők azonban továbbra is hangoztatják: a schengeni határok miatt nyomon követhetetlen, hogy ki, mikor, hol tartózkodik, a külföldi cégek működésébe pedig aligha tekinthet bele a magyar állam.

A törvénymódosítás elfogadása után razziaszerű rendőri ellenőrzés vár a külföldi rendszámos autókra

A külföldi forgalomba helyezések elkerülésére teljes megoldást nyilvánvalóan az jelentene, ha itthon végre eltörölnék, vagy legalább jelentősen csökkentenék az autók regisztrációs adóját, hiszen amíg utóbbiak jelentősek, addig vélhetően lesznek ügyeskedők, akik kijátsszák a hazai sarcokat.

Az európaiaknál magasabb járulékos állami költségek egyébként kétségtelenül nem csak a vevőket, hanem a hazai autókereskedőket is jelentősen sújtják. Mivel az autókat eladóik kénytelenek az európai átlagártól jelentéktelen eltéréssel kínálni itthon, ezt jóval kisebb profittal tehetik csak, mint a kisebb adójú, regisztrációs díjtól mentes országokban. Mindez az elmúlt két évben mintegy 70 százalékkal csökkent volumenű piacon a kereskedők negyedét vitte csődbe és ugyanilyen részük ma is a megélhetésért küzd.

Ugyanakkor egyelőre nem, hogy a regisztrációs adó eltörléséről, még csak csökkentéséről sincs hír, azaz az állam inkább szigorú ellenőrzéssel, mint a törvények enyhítésével kívánja szorgalmazni azok betartását. Jó hír azonban, hogy a regisztrációs adó úgynevezett avultatási táblájának módosítása szóba jöhet, így megeshet, hogy a használt autók regisztrációja olcsóbbá válik a jövő évtől – ez esetben még inkább megéri majd külföldről használt autót vásárolni. Ám ez utóbbi még csak kósza pletyka.