Nyílt levelet intézett Tállai András önkormányzati államtitkárhoz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandrás polgármestere, aki ebben azt írta: a készülő önkormányzati törvény koncepciójának elfogadása nyomán a települések elveszítenék az önállóságukat és „arctalanná” válnának.

 

Üveges Gábor (független) úgy fogalmazott: a törvénytervezetnek egy meglehetősen markáns üzenete a szinte korlátlan állami ráhatás megjelenése, a települési szuverenitás radikális korlátozása, különösen igaz ez a kistelepülések vonatkozásában, amelyek végletesen kiszolgáltatottá válnának a központi vezérlésnek, a mozgásterük a feladatkörök átcsoportosításával, elvonásával megszűnne.

„Arctalan vidék” jön létre, „a valódi ön-kormányzás nem értelmezhető többé” – tette hozzá a polgármester, aki szerint az önállóság elvesztése és a függő helyzet következtében a falvak belátható időn belül egysíkúvá, üressé, lepusztulttá válnak, elveszítik vonzerejüket, a vidék sokszínűsége, maradék megtartóereje megszűnik.

Mint írta, a kereteit veszti el a rendszer azzal, hogy egzisztenciájukban, megbecsültségükben és jogkörükben is lefokozott „báb polgármestereket” szül az állam ahelyett, hogy egyre nagyobb számban nevelné ki az igazi „településmenedzsereket”, akik színt és új irányokat képesek hozni a rendszerbe. Üveges Gábor utalt arra, hogy az elképzelés szerint az ezer főnél kevesebb lakosú települések nem választhatnának főállású polgármestert, csak társadalmi megbízatásként lenne ellátható ez a funkció. Ennek kapcsán kiemelte: minél kisebb egy település, a polgármester személyének annál nagyobb szerepe van.

Véleménye szerint „nem a központi források emelése a záloga a jövő fejlődésének, hanem a lokálisan kifejtett munka, az ötletekhez önállóan kapcsolt szellemi és anyagi bázis előteremtése”, ami az ő feladatuk. „Mindössze annyi a kérésünk, hogy „hagyjanak 24 órában dolgozni” bennünket, lakosságszámtól függetlenül, hogy ne érezzük azt, valóban mi lennénk a tehertételei az országnak, és gátjai bármilyen felemelkedésnek” – jegyezte nyílt levelében Hernádszentandrás polgármestere.