2012. január 1-től tilos lesz 40 éves kor előtt meghalni, aki a szabályt megszegi, annak élő hozzátartozóinak helyette is kell dolgozniuk.

„Sokak valószínűleg az özvegyi nyugdíj miatt tettetik magukat halottnak, vagy az árvaellátásra játszanak.” – vállalta véleményét Lázár János. „Nincs is annál könnyebb, mint a föld alatt feküdni és várni, hogy csendben elbomoljunk.” – tette hozzá Rogán Antal, aki szerint ideje lenne felülvizsgálni az idő előtt elhunytakat, hátha csak szimulálnak és valójában élve fekszenek a föld alatt, kerülve az értékteremtő munkát.

Nem lesz könnyű annak sem a dolga, akit korai halálon kapnak a NAV ellenőrei, ugyanis 5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatják, aki a szabályt megszegi, vagy mellé temethetnek egy hajléktalant.

Ezen kívül hozzátartozóit kötelezhetik arra, hogy bejárjanak az elhunyt helyett dolgozni, vagy legalább megfizessék a halála előtti egy évben elért átlagkeresete után járó közterheket. A kormány a szabály bevezetésétől a romló életösztön és halálozási morál javulását várja.