A washingtoni és a New York-i mobiltelefon -tulajdonosok hamarosan szöveges üzenetben értesülhetnek arról, ha országos vagy regionális szinten vészhelyzetet hirdettek – jelentették kedden az amerikai napilapok.

 

Az új riasztási rendszert, amely az említett két nagyvárosban már az év végén működni fog, az Egyesült Államok egész területére várhatóan 2012 áprilisáig terjesztik ki. Az ilyen vészhelyzeti üzenetek fogadásához egy külön chipre van szükség, amelyet azonban a fejlettebb „okostelefonokba” beépítettek. A szolgáltatás fogadásához a készülékek szoftverét is frissíteni kell.

A rendszer Személyes Lokalizált Riasztó Hálózaton (Personal Localized Alerting Network, PLAN) az elnök által kiadott figyelmeztetéseket, a biztonsági kockázatokról és az elveszett gyerekekről szóló információkat fogják eljuttatni a felhasználókhoz. A rádiós és televíziós figyelmeztetések mintájára megfogalmazott üzenetek érkezését kívánságra sípolás fogja jelezni a telefonon.

Az összes jelentősebb amerikai mobilszolgáltatón keresztül elérhető szolgáltatás, amelynek a hálózatok prioritást biztosítanak majd a hétköznapi telefonhívásokkal és szöveges üzenetekkel szemben, ingyenes lesz. A PLAN fejlesztői mindent elkövettek annak érdekében, hogy a rendszer hozzáférhetetlen legyen a hackerek és a levélszemét küldői számára. Hasonló rendszer az ázsiai és a csendes-óceáni térség több országában működik már: ezen keresztül a helyi katasztrófavédelem SMS-ben figyelmeztette a cunamiveszélyre a lakosságot a március 11-i japán földrengés után.

A PLAN üzemeltetői szerint a mobilosok csak ritkán, például tornádóveszély, vagy a 2001. szeptember 11-ihez hasonló terrorfenyegetés esetén kapnak majd üzenetet.